M i EU säger nej till "massövervakning"

M i EU säger nej till "massövervakning"

Tomas Tobé meddelar att Moderaterna i EU kommer att rösta emot vad regeringen önskar gällande ett kontroversiellt EU-förslag. Arkivbild.

Fredrik Persson/TT
Moderaterna i EU säger nej till ett EU-förslag om utökad övervakning på internet, skriver Aftonbladet.
– Odramatiskt, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förslaget syftar till att bekämpa sexbrott mot barn på sociala medier och i appar men har fått kritik för att det öppnar för massövervakning av medborgare.

Enligt Aftonbladet går Moderaterna i EU emot regeringens hållning i frågan. EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) anser att hederliga människors privatliv måste värnas.

– Jag talar för Moderaterna i Europaparlamentet och vi har vår process här nu med detta. Det är det som jag ger besked om. Sen får regeringen agera med det stöd som man får i Sveriges riksdag för en linje och tillsammans med de andra medlemsländerna, säger Tobé till tidningen.

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer stödjer regeringen ambitionen med lagförslaget. Däremot har den inte "sagt ja" till det eftersom det slutgiltiga lagförslaget inte är klart ännu, uppger han.

Han anser att han själv och Tobé delar utgångspunkt.

– Syftet bakom lagförslaget är utomordentligt angeläget, nämligen att komma åt fler pedofiler som rör sig på nätet, säger Strömmer.

– Sedan rymmer lagförslaget svåra intresseavvägningar mellan brottsbekämpning och personlig integritet. Det pågår en förhandling nu mellan EU:s medlemsstater och det är för tidigt att säga var det här kommer att landa.

FRÅN FÖRSTASIDAN