Lavin i Abisko – ingen misstänks ha varit i området

En helikopter i fjällen.

FOTO: Tor L Tuorda/N/TT
En lavin har gått väster om Abisko.
Tre personer ska ha varit i området och nu sätts både helikoptrar, fjällräddare och lavinhundar in.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Taklavinen störtar över familjen
0:30

Efter reklamen: Taklavinen störtar över familjen

(0:30)

Slå på ljud

En lavin gick nedanför Nuolja väster om Abisko på torsdagseftermiddagen.

Polisen inledde då en stor fjällräddningsinsats med stöd av Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral (JRCC) som transporterade fjällräddare och lavinhundar med helikopter till platsen. Även en norsk räddningshelikopter deltog i insatsen.

– Det har gått en lavin, vi är där och ska säkerställa att ingen person har befunnit sig på platsen. Vi har uppgifter om att tre personer med snöskor har funnits i området innan lavinen gick, säger polisens presstalesperson Elisabeth Glaas.

Strax efter klockan 18 på torsdagen meddelade polisen att de avbryter sökinsatsen eftersom det blev för farligt att fortsätta.

– Det beslutet är fattat. Det blev för farligt för personalen att arbeta vidare. Men ingen person har hittats hittills, säger Elisabeth Glaas till Expressen.

Ingen tros ha skadats i lavinen

De tre personerna som misstänktes finnas i området uppmanades att höra av sig till larmnumret 112, men oron över personerna visade sig senare vara obefogad.

”Efter omfattande informationsinhämtning finns det inget som tyder på att någon har befunnit sig i närheten av lavinen när den gick. Personerna i fråga hade förväxlats med ett annat sällskap på tre personer. Ingen av de två grupperna har befunnit sig i någon risk att dras med i lavinen”, skriver polisen på sin hemsida på torsdagskvällen.

Betydande lavinfara i området

Det råder svåra väderförhållanden i området, där SMHI utfärdat en varning för hård vind i kombination med snöbyar.

Lavinfaran i området bedöms som betydande, vilket är en trea på den femgradiga skalan.

För drygt en vecka sedan omkom en soldat från Försvarsmakten i en lavin på Kebnekaise. Under en presskonferens ett par dagar senare lästes ett hjärtskärande meddelande från soldatens familj upp.

”Det finns inga ord som räcker till. Hjärtat går sönder, vi tänker på vår son, bror och alla som fick äran att lära känna honom”, stod det bland annat i hälsningen.

FOTO: Tor L Tuorda/N/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN