Larmet: Tusentals dementa saknar diagnos

Larmet: Tusentals dementa saknar diagnos

Många äldre runt om i landet kan sakna en demensdiagnos, visar en granskning som gjorts av officiell statistik. Arkivbild

Jessica Gow / TT
Möjligheten att få undersökning och en demensdiagnos beror på var du bor – det råder nämligen stora regionala skillnader i diagnostisering. I Stockholm registreras i genomsnitt fem gånger så många med demens jämfört med Jämtland, enligt en granskning av Uppdrag Granskning.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Om man hade en sådan skillnad när det kommer till exempelvis bröstcancer så hade det varit en nationell kris, säger Michael Axenhus vid Karolinska institutet till SVT-programmet.

Vid en genomgång forskare gjort av nationell statistik visar det sig att Stockholms län har i genomsnitt 1 215 demensdiagnoser om året per 100 000 invånare som är äldre än 65 år. Jämtlands siffra är 229.

Skillnaderna tros bero på att vissa regioner nedprioriterat diagnosen, samt att det kan vara svårt att få tag på rätt resurser.

När en bromsmedicin mot alzheimer snart väntas bli godkänd i Sverige riskerar tusentals gå obehandlade om de saknar rätt diagnos, varnar Michael Axenhus.

FRÅN FÖRSTASIDAN