Längre vårdtider än man trott inom rättspsyk

Längre vårdtider än man trott inom rättspsyk

En ny studie visar att genomsnittliga vårdtider inom rättspsykiatrin är längre än vad tidigare beräkningar antytt. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
De som döms till rättspsykiatrisk vård stannar i snitt nästan två år längre inom vården än tidigare beräkningar pekat på.
Det visar en ny studie från Rättsmedicinalverket (RMV).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I tidigare studier har den genomsnittliga vårdtiden för personer inom rättspsykiatrisk vård uppskattats till fem år och nio månader.

Men enligt en ny studie från RMV är snittiden betydligt längre än så: sju år och sex månader.

Skillnaden förklaras av att tidigare beräkningar endast utgått ifrån utskrivna patienter, vilket har lett till att patienter med väldigt långa vårdtider som fortfarande är kvar i vården inte räknas med.

– Det är som om man skulle beräkna den genomsnittliga överlevnadstiden vid en viss form av cancer, och bara ta hänsyn till de som redan dött av cancer, säger Thomas Masterman, överläkare i rättspsykiatri vid RMV samt docent vid Karolinska institutet, som lett studien.

Tagit med alla

Den nya studien har tagit hänsyn även till patienter som fortfarande är inskrivna.

– Vi har räknat medianen hos alla i stället för medelvårdtiden endast för de som är utskrivna, säger Thomas Masterman och tillägger:

– Det är ett mer rättvisande sätt att beräkna ett genomsnitt.

Forskarna har tittat på vårdtiden för personer som dömdes till rättspsykiatrisk vård mellan åren 2009 och 2019, totalt 2 064 patienter.

Dock, poängterar Thomas Masterman, kan det vara vanskligt att stirra sig blind på ett genomsnitt. Särskilt när det gäller rättspsykiatrisk vård där vårdtiden varierar från person till person.

– Utskrivningarna är inte grupperade kring genomsnittet som de kanske skulle vara för fängelsepåföljder, säger han.

"Finns få fakta"

Ändå tycker han att studien är viktig, inte minst sett till samhällsdebatten om rättspsykiatrisk vård.

– Det finns föreställningar om att vården är alldeles för kort, eller föreställningar om att vården är alldeles för lång. Men det finns väldigt få fakta som folk kan hänvisa till, därför är det här viktigt, säger Thomas Masterman.

FRÅN FÖRSTASIDAN