Lägsta stödet för republik på över 20 år

Lägsta stödet för republik på över 20 år

Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf är båda populära bland svenskarna.

Claudio Bresciani / TT
Kungen sitter säkert på tronen – och även kronprinsessan Victoria vad det lider. Stödet för att Sverige ska vara en republik har inte varit så lågt på över 20 år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Som-institutets senaste mätning visar att förtroendet för kungahuset fortsätter att ligga på en relativt stabil nivå. Så även för kung Carl XVI Gustaf, som i år firar 50 år på tronen.

Under fjolåret svarade 54 procent att monarkin bör behållas, medan 20 procent ville avskaffa den.

Samtidigt är det färre än på länge som är öppna för att byta statsskick.

På frågan om Sverige borde införa republik med en folkvald president var enbart 11 procent positiva till förslaget. Så lågt har stödet för republik inte varit sedan 2001.

En förklaring kan möjligtvis tillskrivas kronprinsessan. Victoria är nämligen den mest populära offentliga person som någonsin mätts i undersökningen med +28 på en skala som går från -50 till +50.

Med det slår hon bland annat Barack Obama och Jens Stoltenberg, som tidigare legat högt svenskarnas lista.

"Till och med de personer som anser att monarkin borde avskaffas har över lag en positiv bild av kronprinsessan, något som måste ge goda förutsättningar inför ett framtida tillträde till tronen", säger Ulrika Andersson, forskare vid SOM-institutet och ansvarig för studien, i en kommentar.

FRÅN FÖRSTASIDAN