Kvinnojour hyrde ut till man via fejkbolag

Kvinnojour hyrde ut till man via fejkbolag

En man betalade ockerhyra för en lägenhet uthyrd av ett fejkbolag. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
En kvinnojour hyrde ut en lägenhet till en man i Stockholm genom ett fejkat bolag – och lade på flera tusen kronor på hyran, rapporterar Hem & Hyra.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hyresgästen, som sett lägenheten via en annons på Facebook, fattade misstankar när han ombads swisha hyran, som låg på nästan 14 000 kronor för en tvåa. Dessutom lades dyra elräkningar på beloppet. Efter att han pratat med sina grannar insåg han att han betalade över 3 000 kronor för mycket och att fastigheten egentligen ägdes av en annan hyresvärd.

När hyresgästen vände sig till hyresnämnden uppdagades det att bolaget inte fanns och att organisationsnumret som angavs gick till en kvinnojour som säger sig hyra ut stödboende för utsatta människor.

Företrädaren av kvinnojouren vars signatur står på hyreskontraktet skriver till Hem & Hyra att någon måste fejkat kontraktet och att organisationen inte bara hyr ut till kvinnor utan även utsatta män.

– Jag behövde bara en lägenhet och hittade den på Facebook, det har aldrig talats om att det ska vara några krav på det för att få lägenheten, säger hyresgästen till tidningen.

Han sades upp av fejkbolaget, men har nu fått ett förstahandskontrakt av hyresvärden som äger fastigheten och tagit tillbaka lägenheten från kvinnojouren.

FRÅN FÖRSTASIDAN