Kurdo Baksi: Klokt beslut att skicka Bildt

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Svensk-kurdiske samhällsdebattören Kurdo Baksi är positiv till att Carl Bildt reser till Ankara och inte Ulf Kristersson. Arkivbild.Ali Lorestani/ TT
Beslutet att skicka tidigare statsministern Carl Bildt till Turkiet och Recep Tayyip Erdogans presidentinstallation välkomnas av den svensk-kurdiske debattören och författaren Kurdo Baksi.
– Ett klokt beslut, säger han.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I veckan öppnade statsminister Ulf Kristersson för att personligen delta vid installationsceremonin i Ankara. En sådan medverkan hade väckt stark internationell kritik, tror Kurdo Baksi, som är nöjd med att valet till slut föll på Carl Bildt.

– Inga andra västerländska statsöverhuvuden är på plats, det är mest afrikanska och asiatiska ledare. Viktor Orbán (Ungern) är den ende europeiske premiärministern som kommer att delta, säger Baksi.

Bildt mer kritisk

Under åren som utrikesminister (2006–2014) var Carl Bildt en aktiv röst i debatten om att föra in Turkiet i EU. Från att ha varit den främste svenske vännen till Turkiet, har tonen från Bildt ändå förändrats med tiden, anser Kurdo Baksi.

– På senare år har han ifrågasatt Erdogan mycket mer och hans sätt att styra. På det sättet känns det också okej, jag tror inte att kurderna i Sverige blir jättearga för att Carl Bildt åker i väg. För tio år sedan hade det varit annorlunda.

Annons

Slut på eftergifter

Natoländerna Turkiet och Ungern är de enda länderna som ännu inte ratificerat Sveriges ansökan till försvarsalliansen. Sedan tidigare är det klart att Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer att närvara på plats och att bilaterala samtal ska hållas.

Enligt Baksi visar valet av Bildt att Sverige inte kommer att göra fler eftergifter efter den så kallade antiterrorlagen som nyligen trädde i kraft.

– Sverige signalerar att man gjort tillräckligt och att det nu är upp till Turkiet om Sverige ska bli medlem i Nato eller inte, säger han.

Annons