Kronprinsessan: Jag är orolig för hela planeten

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kronprinsessan Victoria på Svalbard.
Kronprinsessan Victoria känner oro över den framtid som hennes barn – och resten av planeten – går till mötes på grund av klimatförändringarna.
Hemma på slottet försöker familjen göra medvetna val.
– Det är inte alltid så lätt att leva så som man önskar, säger kronprinsessan till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vågorna drar in från Isfjorden, som namnet till trots inte har frusit på över tolv år. Förr gick det att åka skoter över till andra sidan om vintern. Men nu utgör fjorden ytterligare ett i raden av vittnesmål över hur snabbt den globala uppvärmningen går i Arktis.

– Man ser, och framförallt hör, skillnad från när jag var här senast. Det var 2008 och i dag är det 2023. Det är oroväckande och sorgligt när man förstår vad det får för konsekvenser för djur och natur, säger kronprinsessan Victoria till TT:s utsända.

Här på den norska ögruppen Svalbard har polartorsken bytts ut mot atlanttorsk, spetsbergsgrisslan ersatts av vanlig sillgrissla och den tinande permafrosten lett till våldsam erosion. Och vintrarna är i genomsnitt tio grader varmare än för 30 år sedan.

Svensk expedition

Längre in i fjorden ligger den blågula isbrytaren Oden. De senaste sex veckorna har hon extraknäckt som forskningsfartyg för en svenskledd expedition som bland annat har studerat början på issmältningssäsongen i Arktis.

Annons

– Det är viktigt att vi förstår vad det är som händer i polarområdena, säger kronprinsessan Victoria.

– Forskarna på Oden bedriver bred forskning, som genom att titta på många olika faktorer ger en tydligare bild av vad som händer och hur det har sett ut historiskt, så att man också kan förstå hur framtiden kan te sig. Det finns ingen "quick fix" men genom ökad förståelse kan man fatta kloka beslut, få bättre underlag och kanske också göra mer precisa klimatmodeller.

TT: Är kronprinsessan orolig för den framtid som era barn går till mötes, med tanke på klimatförändringarna?

– Jag är ordentligt orolig för hela vår planet. Vi förändrar förhållandena för växter, djur och oss själva med en hastighet som vi kanske inte riktigt förstår. Framförallt förstår vi inte hur vi rubbar ekosystemen som är så enormt viktiga, säger Victoria.

– Jag tycker kanske att vi pratar lite för lite om ekosystemen, vi låser väldigt mycket på mål när det gäller koldioxidutsläpp, vilket också är jätteviktigt. Men det är hur allt hänger ihop som är så oerhört viktigt.

Annons

TT: Hur kan kronprinsessan bidra för att sätta ljuset på den här frågan?

– Framförallt genom att prata om det och försöka visa på den forskning som bedrivs. Det är lätt att man kanske tänker att Arktis inte är så viktigt, att det ligger högt upp och bara rör det som ligger häruppe. Så är det ju inte, utan det är ju oftast här som signalerna syns först. Det är viktigt för att förstå helheten, allt hänger ihop.

TT: Vad gör kronprinsessan för att minska sitt klimatavtryck, hemma eller på jobbet?

– Jag försöker att vara en medveten konsument, i mina val och i våra val som vi gör hemma. Det är inte så lätt att vara konsument och det är inte alltid så lätt att leva så som man önskar. Men att göra det man kan i det lilla och kanske i det lite större.

Hantera klimatångest

Kronprinsessan Victoria tycker också att det är viktigt att informera och prata med barnen om klimatförändringarna.

– Man ska inte underskatta dem i deras intresse och på vilket sätt som de kanske önskar att bidra. För det är också ett sätt att hantera den klimatångest, eller klimatoro, som kanske finns, och det man hör fragment av på nyheterna, säger Victoria.

Annons

– Det är viktigt att få redskap för att hantera det. Och då tror jag att det är bra att prata om det och se vad jag kan göra, det är allt från att sopsortera till att plantera växter som pollinerare kan behöva.

Annons