Kristersson välkomnar USA:s Natoförhoppning

Kristersson välkomnar USA:s Natoförhoppning

Statsminister Ulf Kristersson (M) ombord på HMS Carlskrona i samband med sitt besök på marinbasen i Karlskrona.

Johan Nilsson/TT
USA:s försvarsminister Lloyd Austin räknar med att Sverige är Natomedlem i sommar.
Uttalandet välkomnas av statsminister Ulf Kristersson (M).
– Det är väldigt bra att han uttrycker sig på det sättet, säger Kristersson.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När USA:s försvarsminister Lloyd Austin träffade Sveriges försvarsminister Pål Jonsson (M) på Muskö marinbas söder om Stockholm sade Austin att han var säker på att Sverige skulle vara Natomedlem till Natotoppmötet i Vilnius den 11–12 juli.

– Jag tycker att det är väldigt bra att han uttrycker sig på det sättet. Det markerar också det enskilt största Natolandets starka stöd för att Sverige också ska bli Natomedlem, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till TT under hans besök på marinbasen i Karlskrona.

Än väntar Sverige på att Turkiet och Ungern ska ratificera den svenska medlemsansökan.

– Jag har respekt för att Turkiet ska fatta sina beslut och jag hoppas och tror att Vilniustoppmötet är en naturlig tidpunkt för detta. Men ytterst är det bara Turkiet som fattar turkiska beslut, fortsätter Kristersson, som själv ska träffa USA:s försvarsminister under torsdagen.

Under sin pressträff i Karlskrona lyfte Kristersson fram den svenska Natoansökan och nämnde då den nya terrorlagstiftning som planeras träda i kraft i Sverige sommar.

TT: Har den varit viktig för att blidka Turkiet?

– Vi blidkar inte Turkiet. Utan vi gör det som vi har kommit överens om i en överenskommelse och då är terrorlagstiftningen viktig. Turkiet har helt rätt i att vi har haft en för svag lagstiftning i Sverige under lång tid för att mota och möta allvarlig terror, säger Ulf Kristersson.

FRÅN FÖRSTASIDAN