Kristersson till nordiskt möte hos Niinistö

Kristersson till nordiskt möte hos Niinistö

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Finlands president Sauli Niinistö under ett möte på Harpsund. Arkivbild.

Claudio Bresciani/TT
Statsminister Ulf Kristersson (M) och de andra nordiska statsministrarna reser till Helsingfors i dag för ett möte med Finlands president Sauli Niinistö. Överst på agendan står säkerhetsläget och fortsatt stöd till Ukraina.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sauli Niinistö har bjudit in de nordiska ledarna till presidentens slott i Helsingfors. Det aktuella säkerhetsläget är en orsak till att Ulf Kristersson, Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir träffas.

Det fortsatta stödet till Ukraina är också en given fråga för de nordiska ledarna. Så sent som på tisdagen meddelade den danska regeringen att man skickar ytterligare militärt stöd till Ukraina, för att stödja en kommande ukrainsk offensiv. Det handlar om minröjningsutrustning, fordon, ammunition och finansiellt stöd till luftförsvar.

När de nordiska länderna möts den här gången är det en grupp där alla utom Sverige är medlemmar i Nato. Finland blev ju Natos 31:a medlemsland i början av april.

Efter mötets slut, klockan 17, svensk tid, kommer de nordiska ledarna att hålla en presskonferens.

Finland representeras av presidenten under mötet. Det sägs inget om någon finländsk regeringsföreträdare. I Finland pågår för närvarande regeringsförhandlingar efter valet i början av april. Då fick statsminister Sanna Marin se sig besegrad och har meddelat sin avgång.

FRÅN FÖRSTASIDAN