Kristersson ska prata Nato med Biden i USA

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar media för frågor kring hans möte med USA:s president Joe Biden på onsdag nästa vecka.
Statsminister Ulf Kristersson (M) träffar på onsdag USA:s president Joe Biden i Washington för att prata om Nato.
– Det är ett viktigt möte, naturligtvis, säger Kristersson till TT.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Resan till Washington sker bara några dagar innan Natotoppmötet i Litauens huvudstad Vilnius den 11-12 juli.

Kristersson vill inte gå in på om mötet med Biden ökar hans hopp om att Sverige snart blir Natomedlem.

– Det är inte mycket att hålla på att gissa och hoppas kring. Vi gör systematiskt allt det man ska göra för att vi ska kunna bli medlemmar, säger statsministern.

Han tillägger dock:

– Det är klart att USA ,för många Natoländer, är det kanske enskilt tyngsta landet i Nato.

Inte gett upp

Den svenska regeringen har inte gett upp hoppet om att Sverige ska kunna vara fullvärdig Natomedlem till Natotoppmötet. Men då krävs att både Turkiet och Ungern vill och hinner ratificera det svenska Natomedlemskapet.

Det har spekulerats om att Turkiet i utbyte mot en ratificering av svenskt Natomedlemskap vill få köpa det amerikanska stridsflyget F16. Sådana spekulationer skadar dock bara Nato, uppgav Erdogan och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg nyligen.

Annons

I ett pressmeddelande från Vita huset står det att Biden och Kristersson bland annat ska ta upp det allt djupare säkerhetssamarbetet mellan länderna och återupprepa att man vill att Sverige ska komma med i Nato så fort som möjligt.

Uppskruvat tonläge

TT: Hur viktigt blir mötet med Biden?

– Det går inte att säga i förväg. Det är viktigt att träffas naturligtvis. USA är viktigt för hela Nato och vi har känt ett väldigt starkt stöd från USA.

Kristersson understryker dock att det bara är Turkiet som kan fatta det turkiska beslutet om att ratificera Sveriges medlemskap.

Koranbränningen i Stockholm tidigare i veckan har dessutom fått Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att återigen skruva upp tonläget och kravställandet gentemot Sverige.

"God känsla"

Ett viktigt möte mellan Turkiets och Sveriges utrikesministrar ska hållas i Bryssel på torsdag i nästa vecka.

– Då får vi ytterligare en möjlighet att visa allt det vi gjort inom ramen för den överenskommelse vi har med Turkiet, säger Kristersson.

Annons

– Jag har en god känsla, men absolut inga garantier.

I Washington ska Biden och Kristersson även diskutera stödet till Ukraina, den gröna omställningen, teknologifrågor och det transatlantiska samarbetet om Kina, står det i de två pressmeddelandena från Kristersson och Biden.

Efter mötet med Biden planerar Kristersson att träffa medier utanför Vita huset.

Annons