Kristersson: Så fort som möjligt gäller

11 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) på Natos toppmöte i Vilnius.
Turkiet har gett grönt ljus och Ungern säger att det bara återstår "teknikaliteter" innan Sverige kan ratificeras och bli fullvärdig Natomedlem. Men ett exakt datum finns inte.
– För dagen är det så fort som möjligt som gäller, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sent på måndagskvällen meddelade Turkiet att landet är redo att säga ja till Sverige i Nato. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sagt att han "så snabbt som möjligt" ska föreslå landets parlament att godkänna Sverige som Natos 32:a medlemsland.

Men exakt tidpunkt saknas, och det är därför fortsatt oklart hur snart Sverige kan omfattas av försvarsalliansens säkerhetsgarantier.

– Det är en turkisk angelägenhet, men jag tar fasta på gårdagens budskap – så fort som möjligt, säger Kristersson på väg in till Natos toppmöte i Vilnius.

I mitten av juni beslutade Turkiet att skjuta fram semestern för parlamentet, vilket öppnar för att en ratificering kan ske i sommar.

Litar på Ungern

Ungern är det andra landet som fortfarande inte godkänt Sverige. Från Budapest sägs på tisdagen att det nu bara är "en teknikalitet" att ratificera det svenska medlemskapet.

Ulf Kristersson har inte talat med Ungerns premiärminister Viktor Orbán efter det turkiska klartecknet, men han är säker på att landet inte blir ett hinder.

Annons

– Jag tar fasta på det han (Orbán) sade till mig senast: Ungern kommer inte att försena en svensk ratificering, säger Kristersson.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó skriver på Facebook:

"När det gäller Sverige är vår ståndpunkt också tydlig: regeringen stöder Nato-inträdet, varför vi lämnade förslaget till riksdagen för många månader sedan. Att avsluta ratificeringsprocessen är bara en teknikalitet."

Inte heller Szijjártó anger en tidpunkt för ratificeringen. Men det ungerska parlamentet har redan klarat av debatt och utskottsbehandling om den svenska Natoansökan. Det gjordes redan den 27 mars i samband med att Finland ratificerades. Det enda som återstår är alltså själva beslutet, vilket teoretiskt kan gå på fem minuter.

Det ungerska parlamentet är nu på sommarledighet, men kan kallas in med kort varsel.

Snabb process

Natochefen Jens Stoltenberg framhåller att medlemskapsprocessen för Finland, men även Sverige, trots alla fördröjningar varit de snabbaste i Natos historia. Finland blev medlem i april.

Annons

Att både Sverige och Finland snart ingår i Nato visar att försvarsalliansen står stark, anser Stoltenberg.

– Det här sänder ett mycket tydligt och starkt budskap till Ryssland och president Putin, säger han.

– Det visar att Natos dörr förblir öppen och att det är de allierade som bestämmer om Natoutvidgning. Moskva och president Putin har inte veto, säger Stoltenberg.

Natochefen anser att Putin gjorde ett strategiskt misstag. Inte bara underskattade han ukrainarna och enigheten bland Natos medlemsländer – den ryske presidenten underskattade också de politiska konsekvenserna, säger han.

– Han gick i krig för att han ville ha mindre Nato – nu får han mer Nato.

Annons