Kraftig explosion i radhusområde – flera gripna

Kraftig explosion i radhusområde – flera gripna

FOTO: TT
En man har skadats i ett misstänkt sprängdåd vid ett radhus i Hässelby i nordvästra Stockholm under natten till torsdagen.
Flera män har gripits.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enorm vithaj tar sig in i dykarburen
0:32

Efter reklamen: Enorm vithaj tar sig in i dykarburen

(0:32)

Slå på ljud

Flera personer i Hässelby larmade om en hög smäll och när polisen kom till platsen kunde man snabbt konstatera att något detonerat vid ett radhus.

– Fasaden är ordentligt skadad och även husen i samma länga har skador. I huset har det varit personer hemma. En av dem, en vuxen, har fått åka ambulanshelikopter till sjukhus. Han kunde prata med oss men sjukvården har bedömt att han ska åka till sjukhus för vidare kontroll, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen till TT.

– Det finns inga fler som jag känner till som har skador eller behöver vård, säger Skagerlind.

Efter en större sökinsats har flera män gripits.

– Det har varit ett intensivt polisarbete och man har gripit flera män. Men jag kan inte gå in på detaljer kring de gripna eftersom det är ett känsligt utredningsläge, säger Per Fahlström, presstalesperson på polisen.

På adressen där sprängningen skett bor en anhörig till en person med gängkoppling, rapporterar flera medier.

Radhuset sprängdes i Hässelby

Jessica Gow/TT

Finns rasrisk

Polisen kan inte säga hur kraftig explosionen var.

– Det är svårt för mig att gradera, men jag ser på de bilder jag sett att det är ordentliga skador på den här fasaden. Det kan också finnas risk att det rasar en del, säger Carina Skagerlind.

De boende i radhuslängan har evakuerats och området är avspärrat.

En till smäll

Det pågår ett arbete med att utreda motivet till den misstänkta sprängningen men polisen säger att det är för tidigt att säga vad det kan vara.

– Vi har ju haft en våldsvåg som är välkänd sedan juldagen, så vi har både förstärkning och en stor resurs inne egentligen hela tiden för att hantera den här typen av brott. Vi vet ju att de här första timmarna är oerhört viktiga, säger Skagerlind.

Drygt en timme senare larmades polisen om en smäll vid ett flerfamiljshus i Skarpnäck i södra Stockholm.

– Där är skadorna inte av den här karaktären, det är mer rökutveckling och det har brunnit en del i ett trapphus. Ingen är fysiskt skadad, säger Carina Skagerlind.

Efter en sökinsats med bland annat polishelikopter och hundpatrull greps en man i 40–45-årsåldern utomhus. En förundersökning gällande grov mordbrand alternativt mordbrand har inletts.

FRÅN FÖRSTASIDAN