Koranbränningar bakom terrorplaner mot Sverige

Koranbränningar bakom terrorplaner mot Sverige

Tysk polis har gripit två personer som enligt tyska medier ska ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige. Arkivbild.

FOTO: Pontus Lundahl / TT
Två bröder har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat ett terrorattentat mot en kyrka i Sverige.
– Vi har kunnat säkerställa att målet har varit en svensk kyrka, men vi kan inte gå in på detaljer om vilken eller var i Sverige den ligger, säger chefsåklagare Liddy Oechtering till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Elscooter exploderar under laddning – sätter hela huset i brand
0:32

Efter reklamen: Elscooter exploderar under laddning – sätter hela huset i brand

(0:32)

Slå på ljud

Enligt Die Welt greps en 28-årig syrisk medborgare och hans fyra år yngre broder för ungefär en månad sedan i Hamburg respektive Kempten i Bayern, vilket tidningen Dagen var först i Sverige med att rapportera.

Den yngre brodern misstänks nu också ha varit direkt involverad i planer på ett eventuellt terrordåd. Enligt tidningen finns möjliga islamistiska motiv men utredarna ser ingen direkt koppling till terrorsekten IS.

– Utredarna har gått igenom e-post och chattar mellan bröderna kunnat se att det handlat om en svensk kyrka. Men utredningen pågår fortfarande. Det jag kan säga är att det verkar ha att göra med en koranbränning som ska ha ägt rum i Sverige och som det har rapporterats mycket om i tyska medier, säger chefsåklagaren Liddy Oechtering.

Hon bekräftar för TT att det också finns misstankar om terrorfinansiering. Bröderna ska ha bott i Tyskland i flera år och uppges inte ha något kriminellt förflutet.

Hittade sprängmedel

Vid tillslaget mot bostaden i Hamburg ska polisen ha hittat kemikalier och gödningsmedel, som kan användas för att tillverka en sprängladdning. Fyndet i bostaden ska dock inte ha varit färdigt eller kunnat detonera, skriver Welt.

Båda bröderna greps för en månad sedan, men den yngre brodern som greps i Bayern häktades först under tisdagen. Därför kommer det att dröja innan fallet tas upp i domstol enligt chefsåklagaren.

– Eftersom båda för närvarande är häktade, men den ena bara sedan i går, kommer utredningen att ta längre tid. Jag kan inte säga något om när det kan bli aktuellt, säger Liddy Oechtering.

Säpo kommenterar inte

Uppgifterna om planerna på ett terrordåd sägs komma från en utländsk underrättelsemyndighet.

Säpo vill inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till tyska myndigheter.

TT: Har ni haft kontakt med tyska myndigheter ?

– Vi går inte in på det. När det gäller vårt internationella samarbete så går vi inte in på hur det ser ut. Det är en del av vårt operativa arbete, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt.

FOTO: Pontus Lundahl / TT

FRÅN FÖRSTASIDAN