Koranbrännare utreds för hets mot folkgrupp

Koranbrännare utreds för hets mot folkgrupp

Salwan Momika tände eld på en koran i närheten av Stockholms moské, men kvävde efter ett par sekunder själv den pyrande elden.

Stefan Jerrevång/TT
En koran brann under några få sekunder utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm.
I publiken var känslorna stundtals upprörda och en person omhändertogs av polis.
Arrangören utreds även för hets mot folkgrupp, skriver polisen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

En kvinna bad "Fader vår" och viftade med ett kors. Åhörare skrek åt koranbrännarna och diskuterade högljutt med varandra. Det var många känslor i omlopp i samband med koranbränningen utanför moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm. Uppskattningsvis hade omkring 200 personer som mest samlats utanför avspärrningarna, enligt TT:s utsända.

Polisen hade kallat in förstärkning från hela landet för att hantera eventuella stökigheter. En man bland åhörarna är misstänkt för försök till misshandel sedan han, enligt polisen, plockat upp en sten med avsikt att kasta den. Han avvisades från platsen men kom tillbaka och ska då ha kastat en sten vilket ledde till att han omhändertogs och fördes till polisstationen. Men i övrigt gick det ganska lugnt till.

Sekundkort bränning

Koranbrännaren Salwan Momika och hans kompanjon hölls avskilda på en höjd, omkring 20–30 meter från åhörarna. Vid ett tillfälle tände Momika på en koran och en tunn vit rökslinga hann stiga upp från boksidorna innan anstiftaren efter bara några få sekunder själv kvävde den magra bokbranden.

Under den drygt entimmeslånga manifestationen ägnade de två koranbrännarna sig mest åt att sparka på den medhavda koranen, kasta upp den i luften och riva ut boksidor som de torkade sina skor med. Och ropa i en megafon.

Enskilda åhörare skrek med ojämna mellanrum åt koranbrännarna, men flera åhörare uppmanade dem och alla andra hålla sig lugna.

– Gå in i moskén, ge honom inget utrymme. Koranen finns i hjärtat, sade en man.

Flera åhörare tycktes med tiden tappa intresset för själva koranskändningen och började i stället diskutera yttrandefrihetsfrågor högljutt med varandra. Ett mummel bredde ut sig i folksamlingen och det var stundtals svårt att höra vad som sades från koranbrännarnas megafon. Efter drygt en timme lommade koranbrännarna iväg och försvann bakom polisens avspärrningar.

Kritik mot islam

Koranbränningen är den första som fått tillstånd sedan förvaltningsrätten och kammarrätten i Stockholm tidigare i år slog fast att polisens beslut om att neka tillstånd för koranbränningar varit felaktiga.

Tillståndet är utfärdat till privatpersonen Salwan Momika, som den 6 februari fick nej på sin ansökan om att bränna Koranen utanför Iraks ambassad, men som senare var en av dem som fick rätt i domstol.

Salwan Momika är ursprungligen från Irak och vill genom bränningen rikta kritik mot islam.

– Vi kommer att säga: vakna Sverige. Det här är demokrati. Den är i fara om de säger att vi inte får göra så här, sade Salwan Momika i en intervju inför manifestationen.

Eldningsförbud råder

Polisen skriver på sin hemsida att anordnaren nu utreds för hets mot folkgrupp, "eftersom koranen brändes på den plats den brändes, det vill säga utanför en moské".

Koranbränningen skedde samtidigt som det råder eldningsförbud i hela Stockholms län. Han anmäldes därför även för överträdelse av eldningsförbudet.

Men även om koranbränningen kan innebära ett brott mot eldningsförbudet väger yttrandefriheten tyngre, enligt polisen.

FRÅN FÖRSTASIDAN