Konvoj genom Khartum – så evakuerades svenskarna

Konvoj genom Khartum – så evakuerades svenskarna

Fransk militär lastar ett flygplan under en evakuering av franska medborgare i Khartum i söndags.

Frankrikes väpnade styrkor via AP/TT
Totalt 25 svenska medborgare har evakuerats från Sudan. En konvoj med bilar och bussar körde långsamt genom Khartum till en militärbas.
Det här vet vi om insatsen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Söndag, klockan 17: En konvoj, eskorterad av franska styrkor, lämnar Sudans huvudstad Khartum. Den åker mot ett militärt flygfält norr om huvudstaden.

Sammanlagt finns 25 svenskar med i konvojen. All utsänd personal vid UD och Sida och deras familjer ingår bland de evakuerade – däribland sex barn. En del av de lokalanställda som hade kunnat ta sig till evakueringsplatsen finns också bland de evakuerade, enligt ambassadens ledning.

Konvojen består av flera bussar och bilar och tar sig långsamt genom Khartum. Via telefonkedjor följer den svenska regeringen konvojens färd ut från staden.

– Den fick vid några tillfällen göra förändringar av sin resrutt beroende på oroligheter men kom lyckligt fram till flygbasen och där kunde resten av evakueringsarbetet genomföras, säger utrikesminister Tobias Billström.

Söndag, klockan 20.45: Konvojen anländer till militärbasen norr om Khartum.

Måndag, klockan 00.30: Ett franskt militärt transportplan lyfter från flygplatsen med de evakuerade. Vid 04 på morgonen landar det i Djibouti.

– Det är med glädje och lättnad som vi kan meddela att all utsänd svensk personal från ambassaden i Khartum, deras medföljande och ytterligare några svenskar har evakuerats ut ur Sudan, säger statsminister Ulf Kristersson på en pressträff.

Insatsen leddes av Frankrike som, i samarbete med andra länder, fram till måndag morgon evakuerat 388 personer från över 25 länder, däribland Danmark och Finland.

Sammanlagt har över 1 000 européer evakuerats i olika insatser, medddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Runt 150 svenska medborgare är fortfarande kvar i Sudan.

FRÅN FÖRSTASIDAN