Kommunanställda körde tusentals mil privat

Kommunanställda körde tusentals mil privat

Anställda i Sundsvalls kommun har brutit mot reglerna och kört sina tjänstebilar privat, visar en granskning från Sundsvalls Tidning. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Kommunanställda i Sundsvall använder systematiskt sina tjänstebilar privat, rapporterar Sundsvalls Tidning. 34 granskade anställda har på ett halvår kört till eller från bostaden 6 700 gånger – totalt över 7 600 mil.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bilfärderna ägde rum mellan juni och december förra året.

Utöver körningar till och från jobbet har många också kört till exempelvis Systembolaget, butiker och gymmet. En del har haft fordonen hemma över helgen, vilket inte är tillåtet.

Syftet med resorna framgår inte av körjournalerna. Det är därför oklart om det i en del av fallen varit legitima tjänsteärenden, skriver Sundsvalls Tidning.

Enligt ekonomidirektör Örjan Folkesson är körningarna en kvarleva efter pandemin, då anställda fick arbeta hemma och ta hem bilarna.

– Vi ska se över det här, vilka rutinerna är och hur regelverket har följts efter pandemin, säger Folkesson till tidningen.

Hur många av resorna som varit berättigade och hur många som brutit mot reglerna samt vad det kostat skattebetalarna kan bli svårt att räkna ut, enligt Örjan Folkesson.

– Nej, det kan jag inte svara på i dagsläget.

FRÅN FÖRSTASIDAN