Klasskompis om mordet vid gymnasieskolan: "Klassens clown”

En klasskompis till mördade mannen sitter med ryggen mot kameran.

FOTO: Jessica Gow/TT
En man i 20-årsåldern sköts till döds utanför sin gymnasieskola i Eskilstuna under torsdagen.
– Det är så tragiskt, i stället för att han ska ta studenten så lägger vi blommor på hans grav, det är helt sjukt, säger en klasskompis till mannen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Volodymyr Zelenskyj: ”Slutar inte förrän mördarna straffas”
0:40

Efter reklamen: Volodymyr Zelenskyj: ”Slutar inte förrän mördarna straffas”

(0:40)

Slå på ljud

Den unga kvinnan har tagit sig till mordplatsen utanför gymnasieskolan på fredagen för att lägga ned blommor och tända ljus.

– Han var helt underbar, han var klassens clown. Han gjorde hela klassen, hans närvaro betydde mycket för alla, säger hon om mannen som mördades under torsdagen.

Enligt polisen hade mannen kända kopplingar till kriminella nätverk och det finns inget som tyder på någon koppling till själva skolmiljön.

Klasskompisen som TT talar med kände inte till att mannen hade kopplingar till kriminella gäng och är förvånad över att han blivit skjuten.

– Jag trodde aldrig att det här skulle hända honom.

31 skjutningar i staden i fjol

Hon är dock orolig för att kriminella gäng rekryterar allt yngre personer.

– Ja det är klart, straffen blir värre för dem som är 18 och 20 så de går ännu längre ner, och tar 13–14-åringar, säger kvinnan.

Eskilstuna har drabbats av ett stort antal skjutningar. Torsdagens är den tredje i år och förra året skedde 31 skjutningar i staden.

– Det är sjukt att man inte kan lösa de här problemen, det kommer bli fler och fler. Han är varken den första eller sista som det slutar så här för, säger kvinnan.

Kommunen har satt i gång flera insatser för att möta Eskilstunabornas tankar och känslor efter mordet.

Stödtelefon och öppna fritidsgårdar

En av grupperna som befinner sig på mordplatsen, och som också har aktiverat sin stödtelefon, är gruppen för psykosocialt omhändertagande (Posom).

– Vi befinner oss vid avspärrningarna och rör oss i området runt omkring där, berättar Ann-Louise Bergquist, som sitter i ledningen för gruppen.

Stödtelefonen öppnade redan vid 10-tiden men hade vid 11-tiden inte tagit emot så många samtal.

– Nej, inte som jag har hört, det är relativt nytt och vi tror också att människor söker upp oss där vi är, förklarar Ann-Louise Bergquist.

Förutom Posomgruppen kommer det mobila teamet från Trygga Unga vara i tjänst under fredagseftermiddagen och kvällen och flera av fritidsgårdarna i Eskilstuna håller även öppet.

FOTO: Jessica Gow/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN