Kina har fått sin första världsmästare i schack

Kina har fått sin första världsmästare i schack

Ding Liren och Jan Nepomnjasjtjij gjorde upp om världsmästartiteln.

Stanislav Filippov/AP/TT
Ding Liren är ny världsmästare i schack. Efter tiebreak mot Jan Nepomnjasjtjij blev han den första kinesiska världsmästaren någonsin.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter nästan sju timmar vid brädet under lördagen kunde ryssen Jan Nepomnjasjtjij och kinesen Ding Liren konstatera att världsmästartiteln skulle avgöras i ett tiebreak i snabbschack, då bägge nått sju poäng vardera.

Efter tre remier blev det till slut Ding som gick segrande ur striden.

Lättnad efteråt

Det är första gången på tio år som schackvärlden har en ny mästare. Norrmannen Magnus Carlsen, som vunnit alla VM sedan 2013, valde att inte delta i årets turnering.

– Jag är lättad, säger Ding Liren på presskonferensen efteråt enligt NTB.

Jan Nepomnjasjtjij har därmed förlorat matchen om världsmästartiteln två gånger i följd sedan han förlorat mot Carlsen 2021.

Carlsen meddelade sitt beslut redan i fjol och motiverade det med att han inte längre känner motivation för att spela matchen, som pågår i 14 partier.

Han har dock inte lämnat schackvärlden, utan har valt att satsa på turneringar i stället, och är fortfarande världsetta.

Förlorade skrällartat

Senast i höstas var han en av huvudpersonerna i en fuskhärva. Carlsen förlorade skrällartat mot 19-årige Hans Niemann i september och anklagade senare amerikanen för fusk.

Niemann har erkänt att han två gånger i ung ålder fuskat under onlinematcher med hjälp av ett datorprogram, men har också betonat att det hör till det förflutna.

Världens största schacksajt, Chess.com, säger dock efter en utredning att Niemann troligtvis har fuskat i onlinematcher mer än hundra gånger. Bland annat 2020 och även under tävlingar med prispengar på spel, skriver The Guardian.

Niemann har stämt Magnus Carlsen, Chess.com och andra som hävdat att han fuskat.

FRÅN FÖRSTASIDAN