KD:s partisekreterare lämnar efter polisanmälan

KD:s partisekreterare lämnar efter polisanmälan

Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö lämnar sin post. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Johan Ingerö lämnar posten som partisekreterare för Kristdemokraterna. Bakgrunden är en polisanmälan mot honom från partikamraten Sara Skyttedal.
Ingerö skriver på Facebook att han inte är "skyldig till det som påstås".

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt Johan Ingerö har en partikamrat polisanmält honom för "någon form av ofredande som hon menar ska ha skett för nio år sedan", skriver han på Facebook.

"Jag har inte fått se anmälan, men utifrån den lilla information jag fått så vet jag ändå vilket tillfälle som avses. Och att det som påstås inte är sant."

Efterfest på hotell

Det handlar om en efterfest "med stora mängder sprit" i en hotellsvit efter partiets valvaka vid EU-valet 2014.

"Jag borde såklart inte ha deltagit i en fest av det här slaget över huvud taget, särskilt inte eftersom jag vid tillfället var partiets presschef", skriver Ingerö.

Han skriver också att han i slutet av januari hade "en omfattande yrkesrelaterad konflikt" med den aktuella partikamraten.

"Försökt att förtränga"

Kvinnan som anmält honom är EU-parlamentarikern Sara Skyttedal, skriver hon själv på Facebook.

"För åtta år sedan valde en partikollega att, mot min vilja, försöka ta sig rätten till min kropp. Under alla dessa år har jag varit tyst. Försökt att förtränga vad som hände. Jag önskar att jag sagt något tidigare och känner en skam över att jag i stunden inte agerade mer kraftfullt", skriver Skyttedal.

Hon skriver att hon gör det för sin "självrespekt" och för att "få upprättelse".

"För några veckor sedan rann bägaren till slut över då mannen på nytt gick över en gräns. En professionell gräns. Inte ens i närheten av den för åtta år sedan. Men något brast.", skriver hon.

Sara Skyttedal säger att hon genom åren "har skämts enormt mycket" och att hon nu vill sluta med det.

"Jag har därför häromveckan valt att polisanmäla händelsen. Processen kommer ha sin gång juridiskt och jag kommer tyvärr vara begränsad i hur jag kan kommentera detta framöver."

Utsågs i oktober

Enligt Ingerö har partiets rutiner följts noga och båda parter har erbjudits stöd.

"Men oavsett alla sakförhållanden så har bedömningen gjorts att jag inte kan utföra uppdraget som partisekreterare. Jag har därför blivit skild från mitt uppdrag", skriver han.

Johan Ingerö utsågs till partisekreterare så sent som den 23 oktober i fjol och lämnar med omedelbar verkan.

Partiledaren Ebba Busch säger i ett pressmeddelande att Ingerö har tjänstgjort "under en händelserik övergångsperiod där Kristdemokraterna gått från opposition till regeringsställning".

"Hans väldokumenterade kommunikativa förmåga och politiska kunnande har kommit väl till pass. Jag vill tacka Johan Ingerö för hans många år i partiets tjänst och önska honom lycka till", säger Busch.

Biträdande partisekreterare Fredrik Noreback tjänstgör som tillförordnad tills en ny är på plats.

FRÅN FÖRSTASIDAN