KD betonade fritidskort till barn och unga

03 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kristdemokraternas Jakob Forssmed talade på Järvaveckan under lördagen.Claudio Bresciani/TT
I talet under Järvaveckan betonade Kristdemokraterna införandet av ett fritidskort för alla barn och ungdomar. Detta för att främja ungdomars hälsa, enligt socialminister Jakob Forssmed.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Fritidskortet ska användas för att finansiera hela eller delar av avgiften för en aktivitet som ett barn eller en ungdom har valt, förklarade Forssmed i sitt tal på Järvaveckan.

– Och den som har det extra ekonomiskt tufft, den ska få ett extra högt belopp på sitt kort, tillade han.

Redan i april meddelade regeringen att ett fritidskort, laddat med pengar till fritidsaktiviteter, skulle införas nästa år för personer mellan 8 och 16 år.

Allvarligt läge

Åtgärden väntas kosta nästan 800 miljoner kronor per år enligt Forssmed och ska uppmuntra ungdomar att röra på sig.

I sitt tal påpekade socialministern att allt färre barn motionerar tillräckligt mycket.

– Bland yngre barn är läget allvarligt: fler än var femte sex- till nioåring har övervikt eller obesitas (fetma, reds. anm.), konstaterade Forssmed.

– På 70-talet gick eller cyklade nio av tio barn till skolan. Nu är det under hälften.

Digitala medier

Socialminister meddelade dessutom att han kommer att "i närtid" kalla till sig representanter för de stora digitala medier-plattformarna för att diskutera deras ansvar när det gäller barns och ungdomars hälsa.

Annons

– Tekniken har fört med sig enorma framsteg, stora möjligheter. Och det finns många olika orsaker till barns hälsoproblem. Men det går inte att komma ifrån att flera av dem tycks börja och sluta med skärmen, sade Forssmed.

– Brist på sömn, på rörelse, på relationer, brist på mening. Forskning visar att digitala medier kan ha negativa effekter på ungas psykiska hälsa, fortsatte han.

Annons