Kammarrätten prövar överklagat koranbeslut

Kammarrätten prövar överklagat koranbeslut

Den högerextreme politikern och provokatören Rasmus Paludan bränner en koran på Lilla Bantorget i Stockholm. Arkivbild.

SvD/TT
Polisen överklagade förvaltningsrättens beslut att koranbränningar ska tillåtas. Nu beviljar kammarrätten i Stockholm prövningstillstånd – och hoppas på ett avgörande innan sommaren.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi måste nu ta in vad övriga parter tycker. Beroende på vad de har att säga kanske polisen har mer att anföra, så vi får se när målet är klart att avgöras slutgiltigt. Det kan ta en viss tid, säger kammarrättsråd Björn Berselius.

TT: Hur lång tid räknar du med att det tar?

– Vi hoppas kunna avgöra det här innan sommarsemestrarna, men det beror på. Vi jobbar på så snabbt vi kan, och så får vi se vad parterna har att säga.

Det var i februari som polisen under kort tid nekade tillstånd för två allmänna sammankomster i syfte att bränna koranen framför Turkiets och Iraks ambassad med hänvisning till att tidigare koranbränningar påverkat hotbilden mot Sverige.

De båda besluten att neka tillstånd överklagades till förvaltningsrätten, som i början av april slog fast att polisens beslut var felaktigt.

– Förvaltningsrätten har kommit fram till att det man har åberopat som grund för besluten, en hotbild från Säkerhetspolisen, inte hade tillräcklig koppling till sammankomsterna och inte var tillräckligt konkreta i uppgifterna, sade Eva-Lotta Hedin, lagman i förvaltningsrätten, i samband med domen.

FRÅN FÖRSTASIDAN