JO: Olagligt när fängelse kikade i advokatpost

JO: Olagligt när fängelse kikade i advokatpost

Posthanteringen vid Mariefredsfängelset har inte gått rätt till. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Personal på fängelset i Mariefred granskade brev till fångar från advokater. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) allvarlig kritik mot Kriminalvården för att ha saknat lagstöd och kränkt fångarna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt JO har agerandet varit rutinmässigt och syftat till att se om advokatposten innehöll brev från privatpersoner, vilket SVT Sörmland var först att rapportera om.

Hanteringen upptäcktes vid en JO-inspektion i maj förra året. Personal berättade då att post från vissa intagna kontrollerades, antingen med genomlysning eller öppning.

JO konstaterar att åtgärden saknar stöd i lagen och att den kränker de intagnas "grundlagsskyddade rätt till förtrolig kommunikation".

"Det är oacceptabelt och anstalten förtjänar allvarlig kritik", skriver JO Katarina Påhlsson i beslutet.

Kriminalvården skriver i sitt remissvar att det på anstalten tidigare funnits en "felaktig uppfattning", men att regelverket nu förtydligats för medarbetare som arbetar med postgranskning.

"Med hänsyn till uppgiften i remissvaret om att postgranskande personal vid anstalten har informerats om regelverket utgår jag från att liknande överträdelser inte kommer att inträffa igen", skriver JO.

FRÅN FÖRSTASIDAN