Jakob Granit blir ny Sidachef

Jakob Granit blir ny Sidachef

Jakob Granit (vänster), ny generaldirektör för Sida, tillsammans med bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forsell (M) och Gunilla Carlsson, som blir ny styrelseordförande för Sida.

Pontus Lundahl/TT
Jakob Granit blir ny generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida. Prio ett som myndighetschef blir att konkretisera regeringens mål om en ny biståndspolitik.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Granit är i dag generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, men arbetade på Sida på 90-talet.

– Jag började som aspirant 1994 och arbetade därefter vid ambassaden i Harare, Zimbabwe, säger han.

Granit har även varit knuten till Världsbanken, med uppdrag om gränsöverskridande vattenresurser, och flera forsknings- och policyinstitut.

Efterträder Jämtin

Jakob Granit efterträder Carin Jämtin, vars förordnande regeringen valde att inte förlängda. Regeringen ville ha ett nytt ledarskap i samband med att biståndspolitiken läggs om. En politik som innebär ett stort fokus på Ukraina samt ett bistånd som generellt ska vara inriktat på att främja handel.

Regeringens politik innebär samtidigt ett slopat enprocentsmål (av BNP) för biståndet och bantade anslag till bland annat program som organisationer i civilsamhället driver.

Arbeta annorlunda

På frågan om han ser framför sig ett stadigt sjunkande biståndsmål svarar Granit:

– Sverige har avsatt signifikanta resurser, och jag förutser inga förändringar de närmaste tre åren, men vi vet inte hur omvärlden förändras och vilka prioriteringar regeringen kan behöva göra.

TT: Hur ser du på den kritik mot det minskade biståndet som förts fram?

– Alltid när man förändrar något uppstår oro. Den största förändringen nu är att vi har krig i Europa. Det en humanitär kris i vår närregion, som också påverkar miljön och därmed förutsättningarna för ett livskraftigt jordbruk. Vi måste agera, och kanske arbeta annorlunda, säger Jakob Granit.

Jakob Granit tillträder som generaldirektör den 1 september. Samtidigt blir det viss ommöblering i Sidas styrelse. Gunilla Carlsson, Sveriges biståndsminister 2006–2013, tillträder som ny ordförande 1 juli.

FRÅN FÖRSTASIDAN