"Inte meningen att hon skulle dö"

"Inte meningen att hon skulle dö"

Avspärrningar i skogsområdet där kvarlevorna efter 21-åriga Tove hittades två veckor efter försvinnandet.

Mikael Fritzon/TT
Plötsligt utbröt ett slagsmål inne i lägenheten. Det slutar med att 21-åriga Tove ligger död på golvet.
– Det var inte meningen att hon skulle dö, säger en av de mordåtalade kvinnorna i förhören.
Exakt vad som hände är kvinnorna dock inte överens om.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är den yngre av kvinnorna som börjar att berätta i ett förhör. Efter att ha nekat under hösten vill hon i början av december ge en ny version.

Några veckor senare vill även den äldre av de båda vännerna ändra sin berättelse, framgår det av förundersökningsprotokollet. Båda medger nu att de flyttat kroppen. Men vad som ledde fram till Toves död är de inte överens om.

Enligt 18-åringen låg hon och sov när den äldre kompisen hamnade i bråk och till slut ströp Tove. 20-åringen hävdar å sin sida att alla de alla tre var inblandade i slagsmålet.

Enligt 20-åringen hade det varit bråk mellan henne och Tove inne på Nöjet under lördagskvällen den 15 oktober. Hon och kamraten väntade efteråt utanför baren, för att locka med Tove till 20-åringens lägenhet och "slå henne tillbaka".

Under promenaden blir det dock "i stället ganska glad konversation", berättar 20-åringen. Tove har med sig sin cykel, parkerar den utanför huset och följer med upp till lägenheten.

Där uppstår ett nytt bråk.

"Bara en olyckshändelse"

Enligt 20-åringen är alla tre kvinnorna inblandade i slagsmålet som följer. Bland annat säger hon att Tove försökt lägga händerna om hennes hals och att 18-åringen då tog tag i Toves händer.

Kvinnan beskriver sedan hur hon till slut lägger händerna om Toves hals och trycker till.

Det slutar med att Tove ligger död på golvet.

– Det var inte meningen att det skulle bli så. Det var ju inte meningen att hon skulle dö. Det var bara en olyckshändelse, säger 20-åringen i förhören.

Insikten om att Tove är död gör henne panikslagen, berättar hon.

Så småningom lämnar hon lägenheten för att flytta Toves cykel. Vid första försöket stöter hon dock på en granne och hittar på en historia om att den 18-åriga kompisen mår dåligt och att hon ska köra till McDonald’s för att köpa mat till henne.

Grannen, som senare berättar att han hört en kraftig duns från lägenheten ovanför, erbjuder sig då att köra och så blir det.

Först när de kommer tillbaka kan 20-åringen till slut gå ut och flytta bort Toves cykel till platsen där den senare hittas, några hundra meter bort. Hela tiden har hon Toves mobiltelefon i fickan, visar utredningen.

Kastar mobilen

Ungefär här börjar de båda kvinnornas berättelser att stämma mer överens.

Enligt den yngre kvinnan är Tove dock redan död när hennes kompis väcker henne och ber om hjälp med kroppen. I förhören förnekar 18-åringen gång på gång att hon varit med under slagsmålet.

Kvinnorna bär ner kroppen till 20-åringens bil och kör ut till ett tätt skogsområde som 20-åringen känner till. På vägen kastar de Toves mobiltelefon i en sjö.

20-åringen släpar ut kroppen ur bilen, samtidigt som 18-åringen använder hennes mobiltelefon för att lysa upp vägen.

Efter att ha försökt bränna upp kroppen åker kvinnorna tillbaka till lägenheten.

Dagen efter samlar 20-åringen ihop bland annat Toves kvarlämnade väska, jacka och skor i en sopsäck och åker tillbaka till kroppen. Hon gör ett nytt försök att elda upp både kroppen och bevisen och lämnar sedan platsen.

Tack vare polisens kartläggning av 20-åringens telefon hittas kvarlevorna efter Tove två veckor senare.

De båda kvinnorna grips redan på måndagen den 17 oktober. De är i början misstänkta för människorov, men under utredningens gång ändras rubriceringen till misstänkt mord och gravfridsbrott.

FRÅN FÖRSTASIDAN