Inte fler svåra mensrubbningar efter covidvaccin

Inte fler svåra mensrubbningar efter covidvaccin

Vaccinering mot covid-19 ledde inte till så svåra mensrubbningar att kvinnor sökte läkarvård enligt en svensk studie. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Kvinnor som vaccinerat sig mot covid-19 sökte inte läkare på grund av mensrubbningar oftare än andra, enligt en svensk studie.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sedan covidvaccineringen började har det kommit rapporter om att kvinnor har drabbats av mensrubbningar.

I höstas rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet att kraftiga mensblödningar ska läggas till som en möjlig biverkning till mRNA-vaccinen Comirnaty (Pfizer/Biontech) och Spikevax (Moderna).

Nu har forskare från Läkemedelsverket och Göteborgs universitet gått igenom data från svenska register, med drygt 3 miljoner kvinnor. Studien, som publicerats i tidskriften BMJ, visar inte på någon ökad risk, mätt som läkarkontakt på grund av menstruationsrubbningar efter vaccination.

Studien visade däremot en liten förhöjd risk för läkarkontakt på grund av blödning efter klimakteriet.

Även kvinnor som vaccinerats med Vaxzevria (Astra Zeneca) ingick. Forskarna tog hänsyn till faktorer som ålder, socioekonomi och tidigare vårdutnyttjande.

Enligt forskarna visar fynden att även om kvinnor kan ha haft symtom har de inte varit så allvarliga att de lett till läkarbesök.

I juni konstaterade EMA att det inte gick att slå fast ett samband mellan utebliven mens och mRNA-vaccin.

FRÅN FÖRSTASIDAN