Ingen gräddfil för Chris O'Neill

Ingen gräddfil för Chris O'Neill

Prinsessan Madeleine, prins Nicolas, prinsessan Adrienne, Christopher O'Neill och prinsessan Leonore ska bosätta sig i Stockholm efter sommaren.

Erik Simander/TT
Prinsessan Madeleine ska tillsammans med maken Christopher O'Neill och deras tre barn flytta hem till Sverige i augusti. Men någon gräddfil in i det svenska systemet blir det inte för O'Neill. Han kommer att behöva ställa sig i kön och ansöka om uppehållstillstånd som andra invandrare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Enligt Migrationsverket finns det inga undantag för anknytning till kungligheter, vilket Expressen var först med att rapportera om.

”Prinsar och prinsessor, kungar och drottningar – vad gäller egentligen för en familjemedlem till en kunglighet som är medborgare utanför EU och vill flytta till Sverige?”, skriver Migrationsverket i ett inlägg på Facebook.

Därefter besvarar myndigheten sin egen fråga:

”Det finns inga undantag för tredjelandsmedborgare som ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till kungligheter. Migrationsverket har inte heller några förenklade rutiner för detta och ärenden hanteras därför enligt den vanliga processen.”

När familjen lämnade Sverige 2015 var O'Neill fortfarande EU-medborgare via sitt brittiska pass. Det är han inte längre efter brexit. Han behöver nu ett uppehållstillstånd för att få registrera sin bostad i Sverige. Ett sådant ska ges inom nio månader efter att ansökan skickas in, om familjeanknytning föreligger, enligt utlänningslagen.

FRÅN FÖRSTASIDAN