Hovrätten fastställer dom för dubbelmord

Hovrätten fastställer dom för dubbelmord

Blommor utanför huset i Stockholmsförorten Mälarhöjden där en kvinna i 40-årsåldern och ett barn i femårsåldern dog efter att ha attackerats med kniv. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
En man i 40-årsåldern dömdes i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård för dubbelmordet på sin syster och hennes son. Hovrätten fastställer nu domen – och dömer mannen för grovt barnfridsbrott.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var i maj 2022 som en kvinna och hennes barn knivmördades i och utanför en bostad i ett villaområde i Stockholmsförorten Mälarhöjden. Kort därefter greps kvinnans bror på en annan plats i Stockholm.

Han åtalades för dubbelmordet och dömdes i februari till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning sedan det visat sig att han led av en allvarlig psykisk störning.

Mannen åtalades även för grovt barnfridsbrott då kvinnans andra son blev vittne till mordet på sin bror. Tingsrätten valde dock att fria på den punkten då barnet inte bedömdes vara närstående till gärningsmannen i lagens mening.

Domen överklagades både av mannen och av åklagaren, som ville se mannen dömd även för grovt barnfridsbrott.

Svea hovrätt dömer nu mannen för grovt barnfridsbrott, men fastställer i övrigt domen. Mannen ska betala drygt 290 000 kronor till offrens anhöriga.

FRÅN FÖRSTASIDAN