Högsäsong för cykling – varning för stölder

Högsäsong för cykling – varning för stölder

SSF vill se fler säkra cykelparkeringar. Arkivbild.

Janerik Henriksson/TT
När solen värmer tar många ut cykeln för att njuta. Men det behövs fler säkra cykelparkeringar för att uppmuntra fler att cykla, enligt Stöldskyddsföreningen (SSF).

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Över 60 000 cyklar har anmälts stulna årligen under de senaste åren enligt Brottsförebyggande rådet, påpekar SSF i samband med internationella cykeldagen. Även antal stulna elcyklar ökar varje år.

Cykelstölder får dessutom ekonomiska konsekvenser. Under 2021 betalade försäkringsbolagen ut stora summor i ersättning för stulna cyklar, enligt SSF. Till den ska det även läggas kostnader för exempelvis självrisk för den enskilde cykelägaren.

För att undvika att många väljer bort cykeln av rädsla att förlora den behövs det fler ställen där cyklarna kan låsas fast, enligt SSF. Detta eftersom det inte räcker att enbart använda tillverkningslåset, heller inte att låsa fast hjulet i en ställning då hjulet lätt kan skruvas bort, enligt organisationen.

För att kunna låsa fast cykeln på ett säkert sätt behövs det ett certifierat lås och möjlighet att låsa fast cykelns ram i ett fast objekt.

"Det spelar ingen roll om vi bygger en tre mil lång cykelväg och det ändå inte finns något säkert ställe att låsa fast cykeln i när man kommer fram", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF i ett pressmeddelande.

Den 3 juni är FN:s internationella dag för att lyfta fram fördelarna med cykling.

FRÅN FÖRSTASIDAN