Höga halter PFAS i flera svenska fiskar

21 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Vuxna bör inte äta svenskfångad gös så ofta, för att inte riskera att få i sig för höga PFAS-halter, enligt Naturskyddsföreningen. Arkivbild.
Flera sorters fisk som säljs i svenska matbutiker innehåller halter av kemikalien PFAS som kan vara skadliga för hälsan i för stora mängder, enligt en ny undersökning.
– Man behöver vara vaksam med vad man äter, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig om miljögifter på Naturskyddsföreningen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Lax från Vänern och Bottenviken, och gös från Mälaren och Hjälmaren. De tillhör de testade fisksorter som hade högst halter av evighetskemikalierna PFAS, i den nya undersökning som Naturskyddsföreningen gjort tillsammans med analysföretaget Eurofins.

PFAS kallas ofta för evighetskemikalier eftersom de inte bryts ner fullständigt i naturen. Det handlar om tusentals ämnen som finns i vatten, jorden, luften och i maten vi äter, och som lagras i kroppen hos både djur och människor.

Undersökningen omfattar totalt 15 livsmedelsprover från nöt- och griskött, fisk, rom och skaldjur från Sverige.

Gös över gränsen

PFAS hittades i alla prover förutom i nöt-och griskött. I samtliga fall handlade det om nivåer under de tillåtna gränsvärdena inom EU. Men de två gösar från Mälaren och Hjälmaren och laxen från Vänern och Bottenviken som analyserades låg över den tillåtna gränsen för barnmat.

Redan i dag finns en rekommendation från Livsmedelsverket om att barn inte ska äta vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern.

Annons

– Livsmedelsverket bör även införa kostråd för barn för gösen, och undersöka andra fiskar som barn kan äta och som förekommer i livsmedelsbutiker, säger Cecilia Hedfors, sakkunnig på miljögifter på Naturskyddsföreningen.

I flera fall finns det risk att man överstiger EU:s hälsobaserade riktvärde. Det anger hur mycket PFAS en människa kan få i sig totalt varje vecka utan att det innebär risker för hälsan.

– För vuxna såg vi den risken främst när det gäller lax från Vänern och Bottenviken, gös från Hjälmaren och Mälaren och även rom från Bottenviken, säger Cecilia Hedfors.

Man kan även få i sig PFAS från andra håll, exempelvis dricksvatten, luften och andra livsmedel.

"Finmat med bitter eftersmak"

Baserat på undersökningen kan vuxna äta exempelvis gös från Mälaren och Hjälmaren någon enstaka gång, enligt Cecilia Hedfors.

– Men då får man inte äta något annat som innehåller höga halter PFAS. Man får tänka att man inte kan äta det så ofta. Det får bli finmaten, med en bitter eftersmak eftersom man vet att det innehåller mycket PFAS.

Annons

Sill från Västkusten stack ut med lägst PFAS-halt. Allra högst halt hade löjrom från Bottenviken.

– De höga halterna i rommen oroar mig lite extra. Det kan påverka fiskarnas hälsa och förmåga att fortplanta sig, och därmed ekosystemen, säger Cecilia Hedfors.

I februari i år kom Sverige tillsammans med fyra andra länder med ett förslag om att stoppa användningen av drygt 10 000 PFAS-kemikalier inom EU.

Annons