Hetta och ozon får hundar att bitas

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Kanske lockar sol och värme fram konflikter som gör att fler hundar biter. Arkivbild.Kaia Larsen/AP/TT
Hundar tycks mer benägna att bitas när det är sol, varmt och höga halter av ozon i luften. De något oväntade resultaten kommer från en amerikansk studie som analyserat omständigheterna kring tiotusentals hundbett.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det är upp till elva procent vanligare att hundar biter människor under dagar med hög UV-strålning än om strålningen är låg.

Slutsatsen kommer från en studie där forskare gått igenom 69 500 anmälningar om hundbett som inträffade under tio år i åtta amerikanska städer.

Att forskarna bestämde sig för att kika på detta beror på att man tidigare sett samband mellan aggressiva beteenden och våldsbrott bland människor vid varmt väder. Man har också sett att bland annat vissa apor, möss och råttor blir mer aggressiva när temperaturen stiger.

Partiklar påverkade inte

Enligt analyserna ökade alltså hundbetten mest när UV-strålningen var hög, men också vid varma temperaturer och när ozonhalterna i luften var högre. Halten av små partiklar i luften påverkade däremot inte hundarnas bitlust. Sambanden mellan nivåer av UV-strålning och ozon och antal hundbett syntes både under sommar- och vinterhalvåren.

Annons

I snitt rapporterades tre fall per dag där hundar bitit människor. Det var däremot ingen ökning av antalet bett under helgdagar.

Oklar påverkan

Forskarna resonerar kring varför värme, sol och ozon, skulle göra risken att hundar bits högre. Ozon, konstaterar de, har en stark lukt, är reaktivt och skulle kunna leda till frisättning av olika ämnen som i sin tur påverkar djurens beteende.

Hundar bits främst när de är stressade eller känner sig hotade. Forskarna kan inte säga om det är hundarna själva som påverkas av värme och sol eller om det är människors ändrade beteende som ökar risken att hundarna bits.

I studien, som publiceras i tidskriften Scientific reports, ingår bara bett som lett till sjukvårdsbesök. Forskarna har inte haft tillgång till uppgifter om hundarnas ras eller relationen till de människor de bet. Betten inträffade mellan 2009 och 2018.

Annons