Helikoptrar bekämpar skogsbrand utanför Sorsele

18 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Helikoptrar har deltagit i släckningsarbetet. Arkivbild.Suvad Mrkonjic/TT
En skogsbrand bröt på söndagen ut norr om Sorsele. Räddningstjänsten har under dagen varit på plats med flera enheter samt brandflyg och helikoptrar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi är i ett extremt läge när det gäller skogsbrandsrisken, så vi vill vara väldigt säkra innan vi säger att en brand är under kontroll. Men tendensen är god, säger Johan Keijser, vakthavande befäl vid räddningstjänsten, vid klockan 20.30.

– Vi kommer att ha folk vid området under hela kvällen och natten. Vinden har vridit sig fram och tillbaka, och på slutet har den varit gynnsam för oss.

Under dagen har det brunnit på ett område av totalt cirka sju hektar, och i släckningsarbetet har brandflyg från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap använts. På kvällen byttes flygplanen ut mot helikoptrar.

– Det är ett ganska statiskt läge. Vi riktar in oss på att förhindra att branden sprider sig, säger Johan Keijser.

Räddningstjänsten har inte hittat några personer eller byggnader i det brandhärjade området. När larmet kom fanns uppgifter om att det skulle brinna i ett närliggande naturreservat, men så är inte fallet enligt räddningstjänsten.

Annons

– Det brinner inte i naturreservatets närhet. Den första positioneringen låg i anslutning till reservatet, men det visade sig vara felaktigt, säger Johan Keijser.

Larmet om branden kom vid klockan 11.

Annons