Hel radhuslänga totalförstörd i brand

05 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En radhuslänga i området Sätra i Gävle har förstörts efter att en brand spridit sig via fastighetens vind.Marko Säävälä/TT
Alla tolv bostäder i en radhuslänga i Sätra i Gävle förstördes i en brand på måndagen. Längan var bortom räddning efter att elden spridit sig till vinden – men brandmännen lyckades förhindra ytterligare spridning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det var väldigt stort hot om att branden skulle sprida sig till en annan länga som stod relativt nära, säger Stefan Fröbom, larmbefäl på räddningstjänsten.

Ingen person skadades i eldsvådan, som bröt ut strax före klockan 11. Ingen är heller saknad.

– Man har ju evakuerat och då kontrollerat och fått tag i alla, säger polisens presstalesperson Nadya Norton.

Även flera fastigheter intill branden utrymdes och hyresvärden upprättade en samlingsplats för de drabbade.

När räddningstjänsten svarade på larmet gällde det brand på en balkong, men när den första styrkan kom fram hade elden tagit fart och spridit sig till vinden. Byggnaden blev snabbt övertänd.

– Vinden är helt öppen utan sektioner. Det började på en balkong, riktigt hur vet jag inte, men branden spred sig upp på vinden. Då är vi chanslösa i det läget, säger Stefan Fröbom.

Räddningstjänsten uppgav efter några timmars arbete att branden var under kontroll och att den inte längre hotade intilliggande byggnader.

Annons

– Mycket är avslutat nu. Vi har eftersläckning av en styrka som kommer att vara där under natten. Det är en rejäl skada i hela fastigheten, säger Fröbom vid 20-tiden.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand för att kunna utreda orsaken. En teknisk undersökning kommer att göras när brandplatsen har svalnat.

Annons