HD tar upp snippadomen – efter kritiken: ”Grova rättegångsfel”

HD tar upp snippadomen

Högsta domstolen beviljar prövningstillstånd för den så kallade snippadomen. Arkivbild.

Foto: Magnus Andersson/TT
Den uppmärksammade snippadomen, där en man frikändes från våldtäkt på en tioårig flicka, ska tas upp i Högsta domstolen.
Domstolen ska utreda om hovrätten har gjort sig skyldig till rättegångsfel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

27-åringens livsförändring – tog en bild på sig varje dag
0:32

Efter reklamen: 27-åringens livsförändring – tog en bild på sig varje dag

(0:32)

Slå på ljud

Det var i februari som en man i 50-årsåldern friades från våldtäktsanklagelser i hovrätten, eftersom det ansågs oklart vad flickan syftade på med ordet snippa.

Enligt rätten hade hon svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa”, vilket enligt domstolen medförde att det inte gick "att styrka att mannen penetrerat hennes underliv".

Mannen hade tidigare fällts i tingsrätten och fallet blev i och med den friande domen mycket uppmärksammat och ledde till demonstrationer och upprop i sociala medier.

Alternativ rubricering

Riksåklagare Petra Lundh överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen, och anförde bland annat att det som anges i gärningsbeskrivningen även innebar att mannen hade kunnat dömas för grovt sexuellt övergrepp mot barn.

– Hovrätten borde också ha lyft andra brottsrubriceringar som täcker den här gärningsbeskrivningen. Om man var osäker på om man skulle kunna döma för våldtäkt mot barn så finns det ett annat brott som heter sexuellt övergrepp mot barn, sade Lundh till TT i samband med överklagandet.

Lundh begärde att HD ska undanröja hovrättens dom och återförvisa målet till domstolen för en ny rättegång, eftersom rätten enligt RÅ begått flera fel vid handläggningen.

– Det har begåtts ett antal fel, grova rättegångsfel, sade Petra Lundh.

Rättegångsfel i fokus

Under måndagen meddelade HD prövningstillstånd i målet, vad gäller frågan om rättegångsfel:

"Högsta domstolens beslut innebär att domstolen kommer att pröva frågan om rättegångsfel har förekommit när det gäller hovrättens hantering och prövning av alternativa brottsrubriceringar och lagrum inom ramen för gärningsbeskrivningen", säger justitierådet Stefan Johansson I ett pressmeddelande från HD.

"Högsta domstolen ska alltså inte nu pröva hela målet utan bara just denna fråga. Målet i övrigt har förklarats vilande i avvaktan på hur Högsta domstolen bedömer frågan om rättegångsfel", säger han vidare.

Foto: Magnus Andersson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN