HD: Hovrätter dömde fel i mordfall

31 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Två av tre män som dömts för en dödsmisshandel i Göteborg fick prövningstillstånd i Högsta domstolen. Arkivbild.Johan Nilsson/TT
I två fall har hovrätter dömt personer för andra gärningar än de åtalats för, konstaterar Högsta domstolen: Dels i domen om en dödsmisshandel i en hiss i Göteborg, dels om ett mordförsök vid ett trafikljus i Helsingborg.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I oktober 2021 misshandlades en rullstolsburen man till döds i en hiss i Göteborg. Tre män dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten, men Hovrätten för västra Sverige ändrade senare domen för två av männen till 16 års fängelse för medhjälp till mord.

Åtalet gällde dock mord i första hand, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död i andra hand. Fallet gick därför vidare till högsta instans för att HD skulle reda ut huruvida hovrätten dömt männen för en annan gärning än den de åtalades för.

Och så var fallet, konstaterar HD nu.

Utanför ramen

"Hovrätten har gått utanför den ram som åklagaren dragit upp genom gärningsbeskrivningen", skriver Högsta domstolen i sitt beslut.

Målet återförvisas därför nu till hovrätten för att prövas på nytt. Den tredje mannen dömdes även för mord i hovrätten. Hans dom prövades inte i HD.

Det andra fallet gäller en man och en kvinna som av Hovrätten över Skåne och Blekinge dömdes till långa fängelsestraff för mordförsök. Nu konstaterar Högsta domstolen att de har dömts för en annan gärning än de åtalats för och därför undanröjs hovrättens dom.

Annons

Den 19 augusti 2021 sköts en man med flera skott i överkroppen när han satt och väntade på grönt ljus i en vägkorsning i Helsingborg. Tre personer åtalades för mordförsök och samtliga dömdes av Helsingborgs tingsrätt till långa fängelsestraff.

Förutsättningar saknas

Men i hovrätten friades den man som enligt tingsrättsdomen hade avlossat skotten – däremot fastställdes straffet för mannen och kvinnan. De dömdes till elva respektive tio års fängelse.

De har alltså dömts för att ha främjat ett mordförsök genom att bistå en man som friades från misstanken om att ha avlossat skotten.

Eftersom det inte är bevisat vem som är skytten saknas förutsättningar för att fälla de två för mordförsök, enligt Högsta domstolen.

Annons