Här är cykelhjälmarna du bör undvika

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Rätt val av hjälm spelar roll om olyckan är framme. Arkivbild.
Cykelhjälmen ska skydda det viktigaste man har. Säkerheten varierar däremot kraftigt beroende på vilken du väljer.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Alla cykelhjälmar som säljs i Sverige måste vara CE-märkta. Långt ifrån alla ger däremot ett fullgott skydd om olyckan skulle vara framme, visar Folksams senaste tester.

– Om man skulle ha den sämsta hjälmen på sig och vara med om en olycka är det sex gånger högre risk att råka ut för en hjärnskakning eller en ännu värre skada, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare som ansvarar för testerna.

– Det är stora skillnader mellan hjälmarna, men den skillnaden är väldigt svår att se för individen när man går in i en butik.

Att få en CE-märkning innebär i fallet med cykelhjälmar att den klarat ett rakt fall mot marken. Enligt Helena Stigson är kravbilden för lågt satt och blir direkt vilseledande för konsumenten.

Tre hjälmar rekommenderas

I Folksams utökade tester ingår även krocktester från sidan, vilket ofta är det som händer ute i verkligheten när man ramlar av cykeln.

– Den absolut vanligaste skadan som du är med om i en cykelolycka är hjärnskakning. I dagens hjälmar skyddar många inte mot det, säger Helena Stigson.

Annons

Av de 16 cykelhjälmar som Folksam testade i år var det bara tre som fick betyget bra val. De hjälmarna klarade sig bättre än genomsnittet i alla fem testmoment.

Tråkigt nog för detta års test är att det inte handlar om de mer prisvärda alternativen, påpekar Helena Stigson.

– En av de dyraste hjälmarna är bland de bästa, och de andra ligger på 1 500 kronor och uppåt. Tidigare tester hade vi en hjälm från Biltema som kom högt upp, som du får för 400 kronor. Men i år var det ingen från den prisklassen, säger hon.

Vanligare med rotationsskydd

Glädjande är däremot att 14 av de 16 hjälmarna har ett rotationsskydd (Mips).

– Trots att det inte krävs är det nästan standard numera. När vi började att testa hjälmar var det bara en som hade det, säger Helena Stigson.

I slutändan är det viktigaste att cykelhjälmen, oavsett märke, åker på. Skulle alla ha det undviks två av tre huvudskador.

– Det viktigaste att hjälmen sitter bra på huvudet så att du använder den, säger Helena Stigson.

Annons