breakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreakingbreaking

Han blir ny statsepidemiolog – efter hårda kritiken mot Anders Tegnell

30 maj, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
https://image.hant.se/IMG_1496.jpeg.jpg?imageId=7520966&x=0&y=9.9009900990099&cropw=100&croph=69.306930693069&width=1318&height=1318Gustav Motte
Blivande stadsepidemiologen Magnus Gisslén har ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt hiv och aids, men syntes även flitigt i media under pandemin. Arkivbild.
Infektionsläkaren Magnus Gisslén blir ny statsepidemiolog efter Anders Tegnell, rapporterar SvD.
Beslutet fattades av Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under tisdagsmorgonen.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Firande supportrar möter spelarbussen nakna efter titeln
Firande supportrar möter spelarbussen nakna efter titeln

Magnus Gisslén hade ingen tanke på att bli Anders Tegnells efterträdare och beslutet var inte enkelt, säger han till SvD.

– Men jag tror att min långa erfarenhet och kunskap kring infektioner och smittsamma sjukdomar kan vara värdefulla för uppdraget.

Magnus Gisslén arbetar i dag som överläkare i infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och är även professor vid Göteborgs universitet.

Gisslén: ”Allvarligt”

Rörande den svenska coronastrategin säger Magnus Gisslén att han anser att den till största delen varit väldigt bra, men han riktar även viss kritik mot Folkhälsomyndigheten:

– Jag och många andra i sjukvården förstod tidigt att det här skulle bli allvarligt. Jag tycker att Folkhälsomyndigheten var lite sena med att förmedla att det fanns risk för en pandemi som med stor sannolikhet också skulle drabba Sverige.

Annons

Tegnell har kritiserats för sin hantering av covid-19.

Ett flertal experter gick hårt åt den tidigare statsepidemiologen, något SVT Nyheter avslöjat under pandemin. Tegnells myndighet har anklagas för att sakna kompetens, förmåga att ta del av internationella rapporter kring covid-19, samt att ha brister i medicinsk förmåga.

En av de som riktade kritik mot Folkhälsomyndigheten var Fredrik Elgh, överläkare och professor vid Umeå universitet. Till SVT Nyheter säger professorn:

– Jag är djupt oroad över utvecklingen. Jag skulle helst vilja att Stockholm var satt i karantän. Vi är nästan det enda landet i världen som inte tar till allt vi kan för att kväsa infektionen. Det här är blodigt allvar, säger han till SVT Nyheter.

Anders Tegnell slutade som stadsepidemiolog för ett drygt år sedan och därefter har Anders Lindblom vikarierat på posten.

Magnus Gisslén tillträder tjänsten den 11 september.

FOTO: TT/Arkiv

Annons