Hade försvarshemligheter hemma – äldre man döms

07 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Lunds tingsrätt dömer en 70-årig man för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Arkivbild.
Den 70-årige mannen hade hemligt och känsligt material om 41 militära försvarsanläggningar i sin bostad.
Nu döms han av Lunds tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för brottet grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Materialet hittades under en husrannsakan i mannens bostad i november 2017. Först i mars i år väcktes åtal mot 70-åringen och enligt åklagaren handlar materialet om sammanställningar av uppgifter som gör det möjligt att kartlägga militär infrastruktur av stor betydelse för rikets försvar.

– Han har haft kontakter med likasinnade som är intresserade av precis den här typen av verksamhet. Han har tidigare haft ett forum som har publicerat uppgifter om militära försvarsanläggningar, sade åklagaren Mats Ljunqvist när åtalet lämnades in till Lunds tingsrätt.

Åtalades inte för spridning

Internetforumet har senare överlåtits till en annan person och det har i ett senare skede använts för systematisk spridning av hemliga uppgifter. Den 70-årige mannen åtalades dock inte för spridning av hemligt material.

– Han har spridit material, men han åtalas inte för det eftersom det inte går att styrka precis vilket material det är han har spridit, sade Mats Ljungqvist.

Annons

Mannen hävdar själv att han fått materialet av en annan person och att han själv inte är alls intresserad av militärhistoria.

Hade luftspaningstorn på tomten

Tingsrätten framhåller dock i sin dom att 70-åringen är väl insatt i militärhistoria, har varit på många bunkerbesök och att han hade ett luftspaningstorn på sin tomt. Framför allt har hans militärintresse "manifesterats" genom att skapa ett internetforum för likasinnade, skriver rätten.

Straffvärdet för brottet uppgår till tio månaders fängelse, men på grund av mannens sviktande hälsa, ålder och att det tog lång tid innan åtal väcktes blir påföljden villkorlig dom och dagsböter.

Annons