Hackerattacker mot vården – granskning inleds

Hackerattacker mot vården – granskning inleds

Riksrevisor Helena Lindberg menar att staten har ett ansvar att bedriva tillsyn när patientinformation digitaliseras. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Antalet rapporterade hackerattacker mot vården ökar. Nu ska Riksrevisionen granska statens arbete med att säkra patientuppgifterna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Flera undersökningar och rapporterade incidenter tyder på att hanteringen av patientinformation inom svensk vård och omsorg har brister, enligt ett pressmeddelande från Riksrevisionen.

Antalet rapporterade incidenter kopplade till informationssäkerhet i vården har i vissa avseenden ökat, framför allt så kallade antagonistiska angrepp, det vill säga att någon olovligen tar sig in i ett it-system.

Därför ska myndigheten granska statens arbete för att stärka informationssäkerheten för digital patientinformation.

"Det råder ingen tvekan om att fördelarna med digitaliserad patientinformation är enorma – både för patienter och vårdgivare. Samtidigt måste informationen skyddas. Här har staten ett ansvar för att stötta, vägleda och bedriva tillsyn", skriver riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Regeringen har som mål att Sverige ska bli bäst i världen på digitalisering av vård och omsorg till 2025. Därför har staten möjliggjort att även känsliga personuppgifter ska kunna delas digitalt inom och mellan vård- och omsorgsutförare, vilket ställer högre krav på hur informationen skyddas, konstaterar Riksrevisionen.

Granskningen ska vara klar i februari nästa år.

FRÅN FÖRSTASIDAN