Gymmördare i hovrätten efter väpnad fritagning

Gymmördare i hovrätten efter väpnad fritagning

En man i 55-årsåldern sköts den 28 mars i fjol ihjäl på ett gym i centrala Stockholm. På torsdagen inleddes hovrättsförhandlingen mot fyra personer misstänkta för inblandning i mordet. Arkivbild.

Paul Wennerholm/TT
Den 17-årige pojken, dömd för ett uppmärksammat mord på ett gym, fritogs i april av beväpnade personer och höll sig gömd i en vecka.
Hovrättsförhandlingen i det överklagade målet, som inleds på torsdagen, har flyttats till en säkerhetssal vid Attunda tingsrätt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den 28 mars 2022 stormade en ensam gärningsman, svartklädd och maskerad med ett ljusblått munskydd, in på ett gym i centrala Stockholm.

Måltavlan var enligt polisen en man i 40-årsåldern med koppling till ett kriminellt mc-gäng. Men när mördaren närmade sig sitt tilltänkta offer gick en annan gymbesökare emellan. Mannen, som var i 55-årsåldern, sköts i huvudet och avled senare på sjukhus.

Pojken, som var 16 år gammal vid tiden för dådet, dömdes i mars mot sitt nekande till sluten ungdomsvård i två år och elva månader för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse.

Bevisningen bestod bland annat av ett munskydd med både pojkens och offrets dna, övervakningsbilder och signalementsuppgifter. Det samlade straffvärdet för en vuxen person var enligt tingsrätten 18 års fängelse.

Fritogs hos tandläkaren

Efter domen placerades 17-åringen på ungdomshemmet Tysslinge utanför Södertälje. Bara en dryg månad senare fritogs han av flera beväpnade personer i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje.

Efter att ha hållit sig undan i en dryg vecka greps han i en lägenhet i Strängnäs i samband med en husrannsakan för misstänkt narkotikabrott.

Både försvaret, som vill se en friande dom, och åklagarsidan, som yrkar på åtta års fängelse för pojken, överklagade tingsrättsdomen.

Flyttad förhandling

På torsdagen inleds rättegången i Svea hovrätt, som flyttat förhandlingen från hovrättens lokaler på Riddarholmen till en säkerhetssal vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Pojken dömdes utöver mordet för att vid ett annat tillfälle ha kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i Stockholm. Han åtalades men friades för mordförsök på den förmodade måltavlan.

Ytterligare tre män – 19, 31 och 32 år gamla – står åtalade i målet, misstänkta för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. Samtliga friades i tingsrätten. Åklagaren har överklagat även det och vill att hovrätten dömer männen till fängelse.

FRÅN FÖRSTASIDAN