Grundvattnet väntas sjunka mer trots regnen

04 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
De senaste dagarnas nederbördsmängder har dämpats sänkningen av vattennivåerna i små magasin. Men dämpningen är bara tillfällig, enligt SGU. Arkivbild.Fredrik Sandberg/TT
Grundvattennivåerna, särskilt i Götaland och Svealand, väntas fortsätta sjunka, varnar Sveriges geologiska undersökning (SGU). Detta trots att de sjunkande nivåerna har dämpats av förra veckans regn.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Veckans prognos visar att delar av Sverige fortsätter drabbas av låga grundvattennivåer, enligt SGU.

– För små grundvattenmagasin som framförallt berör de som har egna brunnar, kan vi se att vi har låga grundvattennivåer framförallt i Götaland och Svealand och sydöstra Norrland, förklarar Bo Thunholm, grundvattenexpert vid SGU.

Tillfälligt dämpad nedsjunkning

– De här sjunkande nivåerna har vi sett sedan en tid tillbaka. Den utvecklingen har dämpats något tack vare de senaste dagarnas ganska stora nederbördsmängder på många håll i Götaland och Svealand, förklarar han.

Dock väntas förra veckans regn inte lösa de låga grundvattennivåerna på längre sikt:

– Vi förväntar oss ändå att nivåerna kommer att fortsätta sjunka även om det har dämpats tillfälligt. På många håll i Götaland och Svealand så kan vi förvänta oss ovanligt låga grundvattennivåer under augusti månad, varnar Bo Thunholm.

– Och detta gäller framförallt där man redan haft problem med låga nivåer tidigare, då bör man vara extra vaksam för då löper man risker nu under sommaren, fortsätter han.

Annons

Han tillägger att på kort sikt finns ingenting annat att göra än att vara försiktig med vattenkonsumtionen.

Krismöte

Region Gotland, en av de mest drabbade delarna i Sverige av torkan just nu, har dock kallat till krismöte med Lantbrukarnas riksförbund (LRF), med anledning av torka och dålig skörd, rapporterar P4 Gotland.

– Sedan förra veckan har vi utfärdat risk för vattenbrist för små magasin för ett antal län, inklusive Gotland. Idag har vi även inkluderat stora magasin på Gotland, påpekar Bo Thunholm.

Enligt honom finns det delar av landet som är känsligare för låga grundvattennivåer, bland annat Gotland och Stockholms skärgård. Detta beror på olika faktorer:

– Det beror dels på markförhållanden, att man har förmåga att naturligt magasinera grundvatten. Den förmågan är inte särskilt bra på Gotland, förklarar han.

– Sedan har man också hög tryck av turism och fritidsboende just vid den här årstiden, tillägger han.

Annons