Gröna Lund-olyckan: Tre kvar på sjukhus

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En person omkom och nio personer skadades när bergochdalbanan Jetline på Gröna Lund i Stockholm spårade ur på söndagen.
Tre personer vårdas fortfarande sjukhus med allvarliga skador efter olyckan på Gröna Lund i Stockholm i söndags, men deras läge har förbättrats, uppger Region Stockholm för TT på tisdagen.
Det innebär att en person har skrivits ut från sjukhuset sedan i går.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under måndagen fattade Statens haverikommission beslut om att inleda en utredning med anledning av olyckan, då bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur.

En kvinna i 30-årsåldern omkom och nio personer skadades.

På kvällen medverkade myndighetens generaldirektör, John Ahlberk, i SVT:s Aktuellt och berättade att man under sin undersökning av olycksplatsen upptäckt en avvikelse i form av spår i banan som sannolikt har orsakats av urspårningen.

– Vi har följt banan bakåt från vagnarna för att försöka hitta den punkt där urspårningen började, säger John Ahlberk till TT på tisdagen.

Han konstaterade samtidigt att två av hjulseten, eller boggierna, på Jetlines främre vagn av okänd anledning har lossnat från sina infästningar i den bärarm som bär upp dem.

– De kommer vi i dag att ta med oss härifrån för vidare materialundersökningar, säger John Ahlberk.

Även tåget kommer att tas i beslag och undersökas, berättar han.

Annons

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att en åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål har tagit över förundersökning.

"Initialt handlar det för vår del om att utreda brotten vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan och om någon eller några ska delges misstanke för de brotten", sade senior åklagare Christer B. Jarlås i en kommentar.

Annons