Gröna Lund anmäler dödsolyckan

28 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Nöjesfältet Gröna Lund håller stängt i minst sju dagar med anledning av söndagens dödsolyckan då bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur.
Gröna Lund anmäler söndagens dödsolycka till Arbetsmiljöverket. En kvinna i 30-årsåldern omkom och nio personer skadades när bergochdalbanan Jetline spårade ur.
Tre personer vårdas fortsatt med allvarliga skador.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Olyckan inträffade vid 11.30-tiden på söndagen. Av anmälan, som SVT Nyheter först skrev om, framgår att tre delar från åkattraktionens tåg föll ner på marken i samband med urspårningen och att nöjesparkens medarbetare fick hjälpa till att hantera situationen.

Flera av dem blev enligt anmälan vittnen till och delaktiga i en traumatisk situation.

Jan Eriksson, vd på Gröna Lund, konstaterar att allvarliga olyckor alltid anmäls till Arbetsmiljöverket och säger att flera ur personalen som jobbade under söndagen mår dåligt.

– Det här är en katastrofal olycka och jag som inte själv var i parken när den skedde kan bara föreställa mig hur man mår efteråt. Det är samtidigt individuellt, vissa är mer påverkade än andra. Vi har en pågående krishantering där vi erbjuder personalen stöd och hjälp.

Alla inte hörda ännu

Åklagare Christer B Jarlås, som leder förundersökning om olyckan, berättar att alla inblandade ännu inte har kunnat höras.

Annons

– En del är på sjukhus och har inte kunnat höras och en del är minderåriga och då måste vi ha barnförhör, vilket tar längre tid att göra nu i semestertider, säger han.

Enligt Jarlås har Statens haverikommission, som också utreder olyckan, under onsdagen tagit den urspårade vagnen i beslag för vidare undersökning.

Sedan tidigare är de delar som lossnade från vagnen beslagtagna och ivägskickade på analys.

– Vi har också tagit loggböcker över Jetline i beslag, vad man har gjort vid vissa tidpunkter och så vidare, säger han.

TT: Har man kunnat ta ställning till om någon eller några ska delges misstanke om brott?

– Nej, vi befinner oss väldigt långt därifrån. Vi är i inledande fas som mest handlar om att ta reda på vad som har hänt. Det vet vi i nuläget inte med någon som helst grad av säkerhet, säger Christer B Jarlås.

Tre kvar på sjukhus

Region Stockholm uppger på onsdagen att tre personer fortfarande vårdas på sjukhus med allvarliga skador efter olyckan.

Annons

Deras läge har dock förbättrats sedan i går, och ingen av dem är längre i behov av intensivvård.

Gröna Lund har sedan tidigare meddelat att man håller stängt i minst sju dagar med anledning av flera parallella utredningar till följd av dödsolyckan.

Annons