Gripen av Säpo döms för grovt vapenbrott

Gripen av Säpo döms för grovt vapenbrott

Mannen greps i början av februari av Säkerhetspolisen misstänkt för olovlig kårverksamhet. Arkivbild.

Maja Suslin/TT
En man som nyligen greps av Säkerhetspolisen misstänkt för olovlig kårverksamhet döms nu för bland annat grovt vapenbrott, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mannen, är i 50-årsåldern, döms av Nacka tingsrätt till fängelse i två år och tre månader för bland annat grovt vapenbrott och medhjälp till vapenbrott.

Enligt uppgifter till tidningen är det samme man som i början av februari greps i ett Säpotillslag misstänkt för det ovanliga brottet olovlig kårverksamhet. Ytterligare en man greps i samband med tillslaget och båda uppges ha varit verksamma inom försvaret, men båda fick sluta för över tio år sedan.

Den nu dömde mannen har arbetat som vapeninstruktör och vapentränat militärer och poliser i en privat skytteförening. Han ska även ha kopplingar till extremhögern och har i en intervju med tidningen Expo sagt att han var aktiv i skinnskallemiljön under tonåren. Enligt tidningen är mannen vän med flera profiler inom vit maktmiljön på sociala medier och på flera bilder syns han även posera med vapen. Bilder ska även visa att han tatuerat in nazistiska symboler på överkroppen.

Kammaråklagare Henrik Olin har inte velat kommentera huruvida det brott som mannen misstänks för har någon ideologisk koppling till högerextremism.

Mannen nekar till att ha gjort sig skyldig till olovlig kårverksamhet. Det brottet går ut på att delta i en grupp som kan utvecklas till en otillåten militärtrupp eller polisstyrka.

FRÅN FÖRSTASIDAN