Gängkonflikt nedgraderades kort före mord

Gängkonflikt nedgraderades kort före mord

Blommor och ljus på parkeringen utanför gymnasieskolan i Eskilstuna där en man i 20-årsåldern sköts till döds för en dryg vecka sedan.

Jessica Gow/TT
Polisen i Eskilstuna nedgraderade gängkonflikten från röd till gul i slutet av januari vilket ledde till minskade polisresurser. Det kan ha lett till att gängkonflikten blossat upp igen, säger Josefine Helleday, socialdemokratiskt kommunalråd, till P4 Sörmland.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

I början av april sköts en elev ihjäl utanför en gymnasieskola i staden och i tisdags inträffade en skottlossning vid centralstationen.

– Det faktum att de här skjutningarna ägt rum nu, när polisen har varit i ett svagare läge än vad man var tidigare, har såklart inte varit positivt. Jag tycker att våra poliser skulle ha behövt den här stöttningen och förstärkningen, säger kommunalrådet Josefine Helleday (S), med ansvar för trygghetsfrågor i Eskilstuna, till radion.

För att kyla ner konflikten i Eskilstuna beslutade polisen i höstas om den polisiära förstärkningen och det gav effekt, enligt Helleday. Hon ifrågasätter dock inte polisens bedömning att nedgradera konflikten, men beklagar konsekvensen att förstärkningen försvann.

– Jag har förståelse för att man utifrån sett kanske bedömt att man skulle ha haft kvar den röda skalan. Det finns omständigheter som gör att vi tar beslut i olika saker och det är inget vi kan kommentera här, säger Robert Åkerström, tillförordnad biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna, till P4.

FRÅN FÖRSTASIDAN