Fritagen 17-åring gripen efter husrannsakan

17-åringen som fritogs har gripits.

Pojken fritogs av minst två maskerade gärningspersoner i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje. Arkivbild.

Henrik Montgomery/TT
Den morddömde tonårspojke som fritogs under ett tandläkarbesök i Södertälje i förra veckan har gripits i Strängnäs, bekräftar polisen för TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rättegången mot Paolo Macchiarini: ”Tre fall av grov misshandel”
0:42

Efter reklamen: Rättegången mot Paolo Macchiarini: ”Tre fall av grov misshandel”

(0:42)

Slå på ljud

– Det gjordes en husrannsakan i Strängnäs för misstänkt narkotikabrott. Då greps den här personen som avlägsnats från Kriminalvården. Han är nu frihetsberövad och ska återföras till Kriminalvården, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson för polisen i region Öst, säger att husrannsakan ägde rum vid 18-tiden under fredagen.

– På den här adressen anträffade vi en kille i övre tonåren. Det visade sig att han var efterlyst för att ha avvikit från en anstalt. På grund av det greps han, säger hon.

Fritogs utanför tandläkaren

Den 17-årige pojken fritogs i samband med ett besök på Folktandvården i Södertälje strax före klockan tio på förmiddagen den 13 april. Pojken var omhändertagen enligt LVU och placerad på ett Sis-hem.

När Kriminalvårdens transportörer kom fram till tandläkarmottagningen med pojken körde en bil upp jämsides. Ut hoppade flera maskerade personer som under vapenhot fick med sig 17-åringen och körde iväg.

Händelsen utreds som grovt olaga hot och grovt vapenbrott.

Pojken som fritogs är dömd för dödsskjutningen av en man på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars förra året.

Fel person sköts

Måltavlan var enligt polisen en man i 40-årsåldern med koppling till ett kriminellt mc-gäng. I stället sköts en man i 55-årsåldern i huvudet när han försökte gå emellan och stoppa skytten. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled.

Pojken stod även åtalad för mordförsök på den förmodade måltavlan, men friades för det.

Utöver mord dömdes pojken för grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Detta sedan han en dryg vecka innan mordet kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i Stockholm.

Påföljden för 17-åringen blev sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Målet är överklagat och kommer att prövas i hovrätten. Pojken, som förnekar brott, vill frikännas medan åklagaren vill att han döms till fängelse.

I februari inträffade en annan uppmärksammad fritagning i Norrköping, där en dömd brottsling fritogs vid ett sjukhus. Den mannen är fortsatt på fri fot.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN