Två män bröt sig in lägenhet – 22-åring frias för dubbeldråp

Två män bröt sig in lägenhet – 22-åring frias för dubbeldråp

Lägenheten i centrala Ulricehamn där dramat utspelade sig i höstas.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
En man som hösten 2022 dödade två män som brutit sig in i hans lägenhet frias för dråp, meddelar Borås tingsrätt.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rikspolischefen: ”30 000 individer med i skjutvapenvåldet”
0:45

Efter reklamen: Rikspolischefen: ”30 000 individer med i skjutvapenvåldet”

(0:45)

Slå på ljud

Tingsrätten anser att mannen förvisso använt ”oförsvarligt mycket våld”, men att han befann sig i en extrem situation och agerade i nödvärn.

”Tingsrätten har, när det gäller dråpåtalet, ansett det visat att 22-åringen varit så trängd och rädd, att han inte haft någon tid att överväga alternativ eller handla annorlunda. Trots den väldigt olyckliga utgången anser vi att han ska gå fri”, säger rådman Niina Andersson i ett pressmeddelande.

Enligt åklagaren ligger en konflikt om narkotikahandeln i Ulricehamn bakom dramat som utspelade sig en natt i mitten av september förra året.

Klättrade in via balkongen

Två unga män klättrade då upp till en balkong på andra våningen i ett flerfamiljshus i centrala Ulricehamn. Samtidigt försökte ytterligare personer ta sig in i lägenheten via trapphuset.

Sedan de båda männen krossat rutan till balkongdörren och tagit sig in i lägenheten uppstod ett tumult som slutade med att båda dödades.

Lägenhetsinnehavaren, som beväpnat sig med en kniv, misstänktes först för mord men åtalades senare för två fall av dråp. Han har erkänt att han dödat de båda männen, men hävdar att han agerat i nödvärn.

Åklagaren begärde under rättegången att mannen skulle dömas till sju års fängelse. Lägenhetsinnehavaren släpptes dock senare ur häktet i väntan på dom.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN