Friande dom mot Ola Bini överklagas

Friande dom mot Ola Bini överklagas

Ola Bini befarar att rättsprocessen nu kommer att fortsätta i flera år. Arkivbild.

Dolores Ochoa/AP/TT
Den svenske programmeraren Ola Bini friades från anklagelserna om dataintrång i Ecuador i slutet av januari. Nu överklagar åklagarna domen, uppger hans kontakter i Sverige enligt Sveriges Radio Ekot.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Bini berättar för radion att det var ett väntat beslut och han befarar att rättsprocessen nu kommer att fortsätta i flera år.

– Jag har samma restriktioner som jag haft sedan tidigare. Jag kan inte lämna landet, jag måste presentera mig varje fredag, mina bankkonton är frusna. Så har jag levt i fyra år, det är naturligtvis frustrerande, säger han till radion.

Ola Bini greps i april 2019 på Quitos flygplats när han skulle kliva på ett flyg till Japan. Han anklagades för intrång i det statliga telekombolaget CNT:s datasystem med syfte att destabilisera regeringen och utpressa landets dåvarande president Lenín Moreno.

Rättegången har dragit ut på tiden och förhandlingen har skjutits upp flera gånger.

– Det har varit samma sak hela tiden, att de drar ut på det här något enormt. Vi har påpekat det flera gånger, men det har över huvud taget varit väldigt svårt att förstå sig på det ecuadorianska systemet, sade Thomas Bodström, Binis juridiska ombud i Sverige, till TT i mars.

FRÅN FÖRSTASIDAN