Försvarsmakten förbjuder paradhjälm

07 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Den beridna högvakten passerar med sina spetsiga paradhjälmar och uniformer från 1800-talet, på Strömgatan på sin väg mot Stockholms slott.Arkivbild.
Försvarsmakten inför ett användningsförbud vid ridning med paradhjälm sedan Arbetsmiljöverket meddelat att hjälmen har säkerhetsbrister
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Arbetsmiljöverket har yttrat sig om att hjälmen har säkerhetsbrister och övervägt ett användningsförbud, efter en anmälan från skyddsombud vid Livgardets dragonmusikkår.

"Säkerheten för våra medarbetare är viktig. Nu när Arbetsmiljöverket har gett oss det här svaret i svart på vitt så vidtar vi åtgärder direkt", säger Stefan Nacksten, chef för Livgardet, på Försvarsmaktens sajt.

Beslutet innebär att den befintliga paradhjälmen från och med nu inte kommer kunna användas vid beriden statsceremoniell tjänst, skriver Försvarsmakten.

"Vi arbetar just nu på att så snabbt som möjligt hitta en alternativ lösning med en hjälm som håller måttet säkerhetsmässigt och samtidigt går att använda vid parad", säger Nacksten.

Beridna högvakten med sina blå uniformer är ett välkänt inslag vid olika ceremonier i Sverige. Hjälmen är en del av paradutrustningen som bygger på en uniform från 1895. Vissa modifieringar har genomförts genom åren, senast år 2000.

Annons