Försäkringsbolag: Många drabbade hör av sig

Försäkringsbolag: Många drabbade hör av sig

Översvämmad åkermark omgärdar en gård i Övertorneå.

Lisa Björk/TT
Översvämningarna i Torneälven drabbar många husägare. Försäkringsbolag räknar med fler skadeanmälningar i takt med att vattnet sjunker undan och folk kommer fram till sina bostäder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trasiga avlopp, kontaminerat dricksvatten, vattenfyllda källare och hela fritidshus som står delvis under vatten. Den historiskt kraftiga vårfloden i Torneälven har ställt till stora problem för många boende och näringsidkare i det drabbade området.

Försäkringsbolagen har redan nu fått in skadeanmälningar kopplade till översvämningarna – och väntar sig ytterligare tillströmning framöver.

"Vi har en stor marknadsandel i det drabbade området och det är relativt många kunder som hittills har hört av sig och anmält skador", skriver John Rosendahl, skadechef på Länsförsäkringar Norrbotten, i ett mejl till TT.

"Väntar oss fler"

"Vi väntar oss dock fler skadeanmälningar allt eftersom, då många kommer besöka sina fritidshus under den närmaste tiden och först då får möjlighet att se om deras hus tagit skada".

Folksam har enligt presschef Kajsa Moström fått in ett tiotal anmälningar, men räknar likt Länsförsäkringar med större tillströmning i takt med att skadorna blir mer överblickbara. Exakt hur många som är drabbade är oklart.

– Generellt sett har Folksam en andel av hemförsäkringarna på runt 30 procent, så vi brukar ligga där någonstans.

Stor efterfrågan

Hemförsäkringar innehåller i regel skydd för översvämningsskador på byggnader. Försäkringstagare har då, efter självrisk och åldersavdrag, normalt sett rätt till ersättning för reparation.

Försäkringsbolagen har avtal med lokala entreprenörer, men enligt John Rosendahl kan det uppstå problem när många behöver hjälp på en gång.

"De entreprenörer som finns på plats kommer nog inte att ha kapacitet att åtgärda alla skador inom den närmaste framtiden".

FRÅN FÖRSTASIDAN